BREXIT: Orban zabrinut za unutarnje tržište i zajedničku valutu EU-a

FaH

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je u ponedjeljak da je zabrinut zbog gubitka povjerenja u europski projekt, tvrdeći da je Europska unija nepoštivanjem pravila ugrozila unutarnje tržište i zajedničku valutu.

Gorljivi kritičar EU-a, Orban je također upozorio da će se Unija zbog Brexita suočiti s još većim izazovima ukoliko se ne uspije pronaći rješenje za migrantsku krizu.

“Glavni razlog krize i nesigurnosti u Europi je taj što su zbog nepoštivanja pravila ugrožena dva najveća europska postignuća: zajednička valuta i unutarnje tržište osigurano Schengenom”, napisao je Orban u kolumni za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Također je uvjeren da će Velika Britanija nakon referenduma o napuštanju EU-a pronaći put vlastite budućnosti.

“Nisam zabrinut za Britance, govorimo tu o najiskusnijoj demokraciji u Europi (…) radije se brinimo za sebe”, napisao je Orban. Mađarski premijer smatra da EU u rješavanju kroznih stanja mora više uključiti ljude.

“Potrebna nam je svaka osoba, svaka nacija, svaka članica. Institucije to ne mogu nadoknaditi. One moraju pomagati i koordinirati, a ne gurati zemlje članice u pozadinu”, napisao je Orban, aludirajuću na Europsku komisiju.

Komentiraj