Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozdravio je u utorak što je britanska premijerka Theresa May “malo pojasnila” kakav Brexit Velika Britanija želi i ocijenio da je dobro da želi konstruktivno surađivati s Europskom unijom.

“Ona je naglasila da Velika Britanija želi pozitivno i konstruktivno partnerstvo, prijateljstvo sa snažnom Europskom unijom. To je dobro”, rekao je Steinmeier nakon što je May u Londonu iznijela svoje prioritete u pogledu Brexita.

Steinmeier je kazao da i Njemačka želi što je moguće bliže odnose s Britanijom, ali i ponovio da će pregovori moći početi tek kada britanska vlada aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od EU-a.

“U interesu je Njemačke i Europe da se ojača koheziju Europske unije s 27 članica i zaštiti jedinstvo europskog tržišta”, rekao je.

Češki državni tajnik za europske poslove ocijenio je da je britanski plan “pomalo ambiciozan”.

“Detaljni govor @theresemay. Barem sada znamo što UK želi #HardBrexit”, napisao je Tomas Prouza na Twitteru.

“Britanski plan je čini se pomalo ambiciozan, što slobodnija trgovina, puna kontrola imigracije… a što se nudi zauzvrat?”

Britanska premijerka Theresa May kazala je da će Britanija napustiti jedinstveno europsko tržište, okončavši nagađanja da želi “meki Brexit”.

Komentiraj