epa

BREXIT May za još jednu šansu parlamentu

Britanska premijerka Theresa May ovaj će tjedan parlamentu obećati još jednu priliku da se do 27. veljače izjasni o brexitu, u nastojanju da kupi dodatno vrijeme i dogovori novi sporazum s Europskom unijom, prenosi u nedjelju Reuters.

Kako sat otkucava posljednje minute za planirani izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU-a 29. ožujka, May nastoji uvjeriti Bruxelles da promijeni sporazum koji je između dviju strana postignut krajem prošle godine, a koji je britanski parlament odbacio velikom većinom.

May bi se trebala parlamentu obratiti najkasnije u srijedu, piše agencija dpa, a zastupnici bi u četvrtak trebali glasati o tome kako dalje.

Ako bi parlament dao premijerki dodatno vrijeme u četvrtak, bilo bi to drugo produljenje otkako su zastupnici 15. siječnja odbacili njezin sporazum o brexitu dogovoren s Bruxellesom.

May od EU-a traži izmjene vezane uz tzv. “zaštitni mehanizam” za granicu između Irske i Sjeverne Irske, no EU odbija ponovo otvoriti to sporno pitanje i umjesto toga traži da britanska premijerka krene u smjeru kompromisa s oporbenom Laburističkom strankom i dogovori tješnje odnose između EU-a i Velike Britanije.

Ova pat pozicija dovela je petu ekonomiju svijeta u stanje neizvjesne budućnosti.

U slučaju neorganiziranog izlaska potresla bi se svjetska tržišta, nanijela bi se šteta kompanijama, a moguća je šteta po gospodarstvo zemlje.

Komentiraj