epa

BREXIT May bez novih prijedloga

Britanska premijerka Theresa May obratila se čelnicima 27 zemalja članica na summitu EU-a u Bruxellesu prije njihove radne večere i u svom obraćanju koje je trajalo 15-tak minuta nije rekla ništa novo.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, koji se također obratio čelnicima EU-a, rekao je da May u svom obraćanju nije iznijela nikakav novi prijedlog. Tajani je dodao da se britanska premijerka nije jasno odredila prema prijedlogu da se produlji tranzicijsko razdoblje nakon brexita za još godinu dana, do kraja 2021. godine.
“Ona je što se toga tiče bila neutralna. Rekla je da je to hipoteza koju će razmotriti”, rekao je Tajani.
Nakon što je premijerka May napustila sastanak, predsjednik Europske komisije obavijestio je čelnike 27 zemalja članica o pripremama za scenarij da do brexita dođe bez sporazuma i nakon toga čelnici su nastavili raspravu.
Glavna tema ovoga summita je brexit. Pregovori o izlasku Velike Britanije su u zastoju i bez velikih izgleda da na ovom summitu dođe do proboja.
Pregovori su zapeli na pitanju granice na irskom otoku, koja će biti jedina kopnena granica između EU-a i Velike Britanije. EU inzistira na tzv. zaštitnom mehanizmu ili osiguraču da neće doći do uspostave fizičke granice, koja bi mogla ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj. To rješenje podrazumijeva da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji dok se ne pronađe neko drugo prihvatljivo rješenje. London to drži neprihvatljivim jer zadire u suverenitet Velike Britanije i uspostavu carinskih kontrola između Sjeverne Irske i ostatka zemlje.
Europska unija je spremna produljiti za 12 mjeseci prijelazno razdoblje nakon izlaska iz Velike Britanije iz EU-a kako bi pregovarači dviju strana dobili više na vremenu za pronalaženje rješenja za granicu na irskom otoku, glavnu točku spoticanja u pregovorima.

Komentiraj