Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da se Sjedinjene Države zauzimaju za snažnu Europsku uniju kao i da žele zadržati posebne odnose s Velikom Britanijom te pozvao EU da se ne ponaša “osvetnički” prema Britaniji nakon odluke o izlasku iz Unije.

“Sjedinjene Države žele snažnu Europsku uniju”, izjavio je Kerry nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.
“Interesi i vrijednosti koje su nas ujedinile tijekom dugog razdoblja nisu se promijenile s danom referenduma” u Velikoj Britaniji na kojem su se birački izjasnili za izlazak iz EU-a, rekao je.
“Jako je važno da se usredotočimo u sljedećem razdoblju na to kako možemo sačuvati te interese i vrijednosti koje su nas ujedinjavali od početka i da nitko ne gubi glavu i ne djeluje nerazumno”, dodao je Kerry. Pozvao je Europljane da ne djeluju “konfuzno i osvetnički” prema Velikoj Britaniji.
Kerry je rekao da su Amerikanci priželjkivali drukčiji ishod referenduma u Velikoj Britaniji, ali da poštuju njegov ishod. “To je demokracija i mi poštujemo volju birača. Sada je na političkim čelnicima da provedu tu volju”, rekao je Kerry dodajući da će Sjedinjene Džave zadržati “posebne odnose s Velikom Britanijom”.
Kerry nije planirao put u Bruxelles, ali je nakon britanskog referenduma odlučio promijeniti svoj raspored i sastati se s europskim čelnicima i glavnim tajnikom NATO-a.

Komentiraj