EPA/STEPHANIE LECOCQ

BREXIT Čelnici EU-a pozivaju na jedinstvo

Europska unija bit će ujedinjena i nastojat će pregovorima o izlasku Velike Britanije iz europskog bloka minimalizirati neizvjesnost koja proizlazi iz odluke o Brexitu, složili su se u srijedu čelnici 27 preostalih zemalja Unije.

“Žalimo što Britanija napušta Uniju, ali mi smo spremni za proces koji će slijediti”, ističe se u priopćenju europskih lidera.

Čelnici su potvrdili da će prvi korak EU-a biti usvajanje niza smjernica za skorašnje pregovore.

“U tim će pregovorima Unija nastupati jedinstveno i očuvati svoje interese. Naš će prioritet biti da na najmanju moguću mjeru smanjimo neizvjesnost kod građana, poslovnih subjekata i država članica”, poručuje se u priopćenju.

Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova otvorilo je poseban ured u veleposlanstvu u Londonu za rješavanje pitanja koja se tiču učinka Brexita na Španjolce koji žive u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj.

U izjavi ministarstva objavljenoj u srijedu navodi se da će ured davati informacije o pitanjima poput dozvole boravka, zdravstvene zaštite, obrazovanja i stipendija.

U Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj registrirano je 132.000 Španjolaca, a 2015. te je dvije zemlje posjetilo dva milijuna posjetitelja španjolskih državljana. Britanske vlasti navode da 11.000 španjolskih studenata pohađa sveučilišta u toj zemlji.

Vjeruje se da u Velikoj Britaniji žive deseci tisuća Španjolaca koji međutim nisu registrirani.

Otvaranje ureda vremenski se podudara s britanskim pokretanjem procedure izlaska iz Europske unije.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će Velika Britanija ostati “bliski partner i prijatelj” unatoč odluci o napuštanju bloka, ali “biti dobar prijatelj nije isto što i biti dio obitelji”.

Ministarstvo je reklo u srijedu  da će pregovori EU-a s Velikom Britanijom prvotno biti o izlasku iz bloka a zatim “se na toj osnovi može razgovarati o novim odnosima između Velike Britanije i EU-a”.

Ministarstvo navodi da je Velika Britanija odlučila otići iz Unije u jeku “nesigurnosti i nemira”.

Također navodi da će da će najvažnija svrha pregovora biti što je moguće više smanjiti nesigurnosti za građane, gospodarstvo i EU.

Dvogodišnje razdoblje da Velika Britanija i EU dogovore uvjete razdvajanja vrlo je kratko, rekao je glasnogovornik njemačkoga ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer.

Predsjedništvo EU-a reklo je da je “imperativ” da Velikoj Britaniji ostane lošija opcija od članstva jednom kad pregovori o Brexitu budu gotovi.

Joseph Muscat, premijer Malte koja predsjeda EU-om, rekao je da pregovori moraju biti transparentni i pošteni.

On je naglasio da “pregovori moraju biti pošteni na objema stranama, ali je nužno da se članstvo u EU pokaže boljom opcijom.

EU neće biti 27 različitih mišljenja o Brexitu, već jedna zajednička vizija.

Muscat je to rekao na sastanku sa glavnim britanskim pregovaračem o Brexitu Michaelom Barnierom u Valleti na Malti.

“Danas je prvi dan na vrlo dugom i teškom putu. EU će nastojati  sklopiti pošten sporazum za dugoročnu budućnost članica Unije”, rekao je Barnier.

Austrijski kancelar Christian Kern istaknuo je da će značajni britanski dugovi Europskoj uniji biti jedno od najtežih pitanja u pregovorima o Brexitu.

“S obzirom na objavljene procjene o dugu do 60 milijardi eura koje Britanci još duguju EU-u , ovo će biti teška borba”, izjavio je Kern.

Komentiraj