Brexit će otežati transfere igrača u Premierligu

Izlazak Velike Britanije iz Europske otežati će transfere nogometaša iz EU u Premierligu. Oni su dosad imali mogućnost slobodnog kretanja koja će im biti ukinuta.

U budućnosti će morati prolaziti sustav bodovanja koji je na snazi i za nogometaše iz primjerice Južne Amerike, Afrike ili Azije, a prema kojemu se prilikom odobrenja transfera vrednuju čimbenici poput visine odštete, ugovorene plaće igrača, rang zemlje iz koje igrač dolazi, broj reprezentativnih nastupa u referentnom periodu ili subjektivne procjene vijeća zaduženog za transfere. Navedena pravila je svojedobno negativno iskusio Hajduk i reprezentativni vratar Lovre Kalinić prilikom propalog transfera u Aston Villu 2016. godine.

Engleski nogometni savez (FA), koji je utjecaj na transfere i kretanje igrača označio najvećim rizikom Brexita, trenutno pregovara s vladom o točnim kriterijima koji bi se trebali primijeniti za odobrenje radnih dozvola za nogometaše koji dolaze iz EU.

FA navedeno postroženje pravila vidi i kao priliku za veći prostor domaćim talentima te se stoga broj engleskih igrača koje premierligaši moraju imati u kadru od 25 nogometaša planira povećati s 8 na 12.

S druge strane kao mogući rizik restriktivnih pravila prepoznaju dolazak manjeg broj svjetski nogometnih zvijezda u Premierligu što bi moglo imati negativan utjecaj na prihod od TV prava koji su značajan izvor prihoda za nogomet u Velikoj Britaniji.

Komentiraj