FaH

BREXIT Cameron u Kijevu brani organiziranje referenduma

Bivši britanski premijer David Cameron stao je u Kijevu u obranu svoje odluke o organiziranju referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije za koji je postupak počeo u srijedu.

“Mislim da je odluka o organiziranju referenduma bila dobra, jer je to pitanje godinama trovalo britanski politički život”, rekao je u govoru u Kijevu, gdje je boravio u posjetu.

“Organizirali smo referendum i, naravno, rezultat nije bio onakav kakav sam očekivao, ali je bio presudan”, dodao je Cameron.

Pozivajući aktualnu britansku vladu da “nastavi s Brexitom”, rekao je da Velika Britanija ipak “neće odustati od europskih vrijednosti”.

Bivši premijer je ocijenio da se referendumska odluka o izlasku zemlje iz EU-a tumači činjenicom da je Velika Britanija “uvijek bila suzdržana i nesigurna članica EU-a”.

Zemlja je bila u bloku “radi trgovine”, “više iz praktičnih nego iz osjećajnih razloga”, istaknuo je.

Cameron, pristaša ostanka u EU-u, podnio je ostavku dan nakon referenduma koji se održao 23. lipnja 2016. i koji i dalje dijeli zemlju.

Vlada Therese May koja ga je zamijenila, pokrenula je u srijedu postupak razdruživanja s EU-om koji je oslabljen Brexitom.

Komentiraj