FaH

BREXIT: Britanski i svjetski čelnici osudili ubojstvo Jo Cox

Britanski i svjetski čelnici osudili su u petak okrutno ubojstvo britanske zastupnice Jo Cox, koja se zalagala za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

Laburistička zastupnica (41), majka dvoje djece, ubijena je u četvrtak nasred ulice u Birstallu, u Zapadnom Yorkshireu.

Britanski mediji objavili su u petak da je njezin ubojica , Tommy Mair (52), bio pristaša američkih neonacista. Konkretno, riječ je o Nacionalnom savezu, od kojih je 1999. kupio priručnik s uputama kako sastaviti pištolj, objavio je američki Southern Poverty Law Centre. Mair je donirao njihovu izdavaču 620 dolara, a podržavao je i online publikaciju desničarskog Springbok kluba, koji je branio južnoafrički aparthejd. Susjedi su za Maira rekli da je bio usamljenik koji je volio raditi u vrtu.

Predreferendumska kampanja odmah je suspendirana zbog ubojstva zastupnice.

Britanski premijer David Cameron rekao je da je Jo Cox bila “bila izvrsna aktivistkinja s velikom žarom, velikim srcem”.”Izgubili smo veliku zvijezdu”, istaknuo je .

“Ispravno je da suspendiramo kampanju za ovaj referendum i u ovom strašnom trenutku svi smo u mislima s Joinom obitelji i njezinim sugrađanima.”

Cameron je odao počast Jo Cox na bdijenju u Birstallu na koje je došao zajedno s vođom laburista Jeremyjem Corbynom i predsjednikom parlamenta Johnom Bercowom.

Corbyn je najavio u petak da će britanski parlament odati počast ubijenoj zastupnici u ponedjaljak. “Izgubili smo predivnu ženu, izgubili smo predivnu zastupnicu, ali naša demokracija će opstati. Njezin rad će se nastaviti. Tugujući za njome, radit ćemo njoj u čast na ostvarenju tog boljeg svijeta kojemu je ona posvetila svoj život”, kazao je on.

Join suprug Brendan Cox rekao je da je ona “vjerovala u bolji svijet i energično se borila za to svaki dan svojeg života, sa žarom za život koji bi iscrpio mnoge.”Ona bi sada prije svega željela dvije stvari: ljubav za našu divnu djecu i drugo, da se svi ujedinimo u borbi protiv mržnje koja ju je ubila.”

“Ovo je napad na svakoga kome je stalo do demokracije i vjeruje u nju”, rekao je američki državni tajnik John Kerry.

Buduća demokratska kandidatkinja za američku predsjednicu Hillary Clinton poručila je da je užasnuta. “Okrutno je i strašno da je njezin život naglo prekinut nasilnim činom političke netolerancije. Ključno je da SAD i Velika Britanija, dvije najstarije i najveće demokracije na svijetu, budu ujedinjene protiv mržnje i nasilja. Jo Cox moramo odati počast tako što ćemo odbaciti netrpeljivost u svim njezinim oblicima i umjesto toga prigrliti, kao što je ona uvijek činila, sve ono što nas povezuje”, kazala je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je izrazila šokiranost te upozorila protiv radikalizacije rasprave u Velikoj Britaniji o mogućem Brexitu.

“Ovaj incident je strašan, dramatičan i naše misli su sa svima pogođenima – laburističkim zastupnicima, političarima. Ne želim povezivati ovo s glasovanjem o ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji.”

“Mislim da lekcija mora biti da svi moramo pokazati poštovanje iako imamo različita politička stajališta. Pretjerivanje i djelomična radikalizacija rasprave ne pridonose uspostavi ozračja poštovanja”, kazala je na konferenciji za novinare u Berlinu, a prenio je AFP.

Francuski premijer Manuel Valls izjavio je da je duboko ožalošćen zbog Jo Cox i britanskog naroda. “Preko nje meta su bili naši demokratski ideali. Nikada to nećemo prihvatiti!”, rekao je.

“Velika Britanija simbol je miroljubive politike i nadamo se da će britanska javnost… idući tjedan moći mirno i sigurno donijeti demokratsku odluku”, kazao je šef euroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Komentiraj