BRAZILSKI PREDSJEDNIK: Odluka da Rousseff zadrži politička prava je “mala” sramota

FaH

Novi brazilski predsjednik Michel Temer rekao je u petak kako je odluka Senata da dopusti bivšoj predsjednici Dilmi Rousseff zadržavanje političkih prava “mala” sramota ali je umanjio njezinu važnost za stabilnost njegove vlade.

“Od početka sam govorio da ću poštovati odluku Senata. Senat je donio tu odluku, bila ona kriva ili prava, ali ju je Senat donio”, kazao je Temer.

Temer je s novinarima razgovarao na marginama gospodarskog summita u Šangaju nakon što je u petak stigao u Kinu gdje će prisustvovati susretu lidera G20  u Hangzhou. To je njegovo prvo putovanje nakon rušenja njegove prethodnice Rousseff.

Brazilski Senat u srijedu je opozvao Rousseff dvotrećinskom većinom senatora zbog kršenja proračunskih pravila. Moći će ipak zadržati svoja politička prava, što znači da će se moći kandidarati za senatoricu ili zastupnicu, ali ne i za predsjednicu jer je već bila birana za dva uzastopna mandata.

Nakon opoziva Rousseff brazilsko tržište snažno je palo zbog straha od podjele u Temerovom savezu nakon takve odluke Senata.

Temer obećao je u srijedu “novo doba” za Brazil, prvo gospodarstvo Latinske Amerike, nekoliko sati nakon opoziva predsjednice Dilme Rousseff zbog proračunski makinacija.

Bivši potpredsjednik, koji je puno pridonio Rousseffinu padu, prisegnuo je u Senatu i vodit će zemlju do idućih parlamentarnih i predsjedničkih izbora krajem 2018.

Komentiraj