Donji dom brazilskog Kongresa počeo je u petak ujutro po mjesnom vremenu raspravu o opozivu predsjednice Dilme Rousseff koja se u četvrtak obratila Vrhovnom sudu u zadnjem i neuspješnom pokušaju da taj postupak blokira.

Nakon osam sati vijećanja noću na petak većina sudaca Vrhovnog suda Brazila odbacila je zahtjev državnog odvjetnika Josea Eduarda Cardoza da se suspendira nedjeljno glasanje u Donjem domu dok ne bude sud u punom sazivu mogao odlučiti o proceduralnim propustima u postupku opoziva.

Zastupnici brazilskog Donjeg doma imaju sada tri dana za maratonsku sjednicu na kojoj će odlučivati o sudbini predsjednice ljevice, koju optužuju da je prikrivala pronevjere javnog novca.

Rousseff, nepopularna predsjednica koja se već bori s najtežom gospodarskom krizom u Brazilu u zadnjih nekoliko desetljeća i povijesnim korupcijskim skandalom, već je izgubila potporu u vladajućoj koaliciji.

Ako Donji dom izglasa opoziv o tome treba glasati i Senat te ako i Senat prihvati njezin opoziv, Rousseff će biti suspendirana i zamijenit će je potpredsjednik Michel Temer početkom svibnja u očekivanju suđenja koje bi moglo potrajati šest mjeseci.

Nije se očekivalo da se Rousseff, bivša pripadnica ljevičarske gerile, obrati vrhovnom sudu prije završetka glasanja u nedjelju. Cardozov zahtjev sudu smatra se znakom da njezina vlada očekuje poraz.

Protivnicima Dilme Rousseff, koji opoziv trebaju izglasati dvotrećinskom većinom, nedostaje samo devet glasova za pobjedu u Donjem domu, s 333 zastupnika koji podržavaju opoziv, 124 koji su protiv i 56 koji su neodlučni ili nisu htjeli otkriti svoju odluku.

Komentiraj