Brazil: U parlamentu o budućnosti Dilme Rousseff, Lula u protunapadu

FaH

Brazilska ljevica, usred političko-sudske oluje, bori se u ponedjeljak na dvije fronte – parlamentarno povjerenstvo razmatra eventualnu smjenu predsjednice Dilme Rousseff, dok njezin prethodnik i mentor Luis Inacio Lula da Silva Lula, osumnjičen za korupciju, čini sve da ponovno postane ministar.

U 22 sati po srednjoeuropskom vremenu trebala bi se otvoriti nova sjednica parlamenta čijih 65 zastupnika, okupljenih u posebnom povjerenstvu, ispituje od petka mogućnost postupka smjene koju zahtijeva oporba zbog navodnog lažiranja javnih računa u 2014.

Institut Lula osudio je u nedjelju kampanju “zastrašivanja” bivšeg brazilskog predsjednika (2003.-2010.), osumnjičena za korupciju, najavljujući novo pribjegavanje pravdi kako bi mu se omogućilo vršenje ministarske dužnosti.

“Lulu se ne tereti ni za jedan zločin, iako je podvrgnut zastrašivanjima zadnjih mjeseci”, kritički se osvrnula u priopćenju Lulina zaklada osnovana u Sao Paulu.

Zaklada je osudial “medijsku hajku” na bivšeg čelnika ljevice kojega je za predstojnika svog ureda imenovala predsjednica Dilme Rousseff, no pravosuđe je to odgodilo.

Stanje je posebno opasno za predsjednicu Rousseff, koja je na vlasti od 2011., no postala je jako nepopularna zbog sumnje na korupciju. Na ulice je prošli tjedan izašlo tri milijuna osoba zahtijevajući njezin odlazak, iako je i ljevica mobilizirala svoje redove, ali u dosta manjoj mjeri (267.000 prosvjednika u čitavoj zemlji u petak).

Ankete provedene za vikend pokazuju da 68 posto Brazilaca odobrava njezinu smjenu, osam više nego u veljači.

Nadalje, gotovo dvije trećine (62 posto) zastupnika misli da će predsjednica biti smijenjena, a to je gotovo tri puta više nego u prethodnom ispitivanju mnijenja u veljači.

Brazil, prvo gospodarstvo Latinske Amerike, domaćin Ljetnih olimpijskih igara u Riju u kolovozu, paraliziran je povijesnom recesijom te političkim i sudskim odjecima korupcijskog skandala naftne kompanije Petrobras koji pogađa svom snagom vladajuću Radničku stranku.

Komentiraj