FaH

Brazil: Pravosuđe naredilo oslobađanje čelnika Facebooka

Brazilsko pravosuđe je u srijedu naredilo oslobađanje zamjenika predsjednika Facebooka za Latinsku Ameriku, Argentinca Diega Dzodana, uhićenog dan ranije jer je odbio policiji dati informacije o korisnicima WhatsAppa-a, višeplatformske mobilne aplikacije za slanje poruka, koja je u vlasništvu te društvene mreže.

“Prenagljenim mi se čini određivanje te ekstremne mjere o zatvorskoj kazni”, ocijenio je u pisanoj izjavi sudac Puy Pinheiro sa suda države Sergipe na sjeveroistoku Brazila.

U utorak je Diego Dzodan odveden u sjedište policije Sao Paola na ispitivanje u sklopu istrage o trgovini droge i zadržan je u pritvoru. Uhidbeni nalog za njega je izdao jedan drugi sudac te države jer je čelnik Facebooka nekoliko puta odbio surađivati u istrazi o lokalnoj bandi trgovaca drogom koji komuniciraju preko WhatsAppa.

Aplikacija za slanje poruka tvrdi da nema servera u Brazilu na kojem bi se sačuvale te komunikacije.

“WhatsApp ne može pružiti informacije kojima ne raspolaže. Surađivali smo koliko nam omogućuju naši kapaciteti u tom slučaju i iako razumijemo važnost poštivanja zakona, ne slažemo se s tom odlukom”, rekao je jedan dužnosnik WhatsAppa u izjavi za javnost.

Ta vijest je stigla dok se Apple i američka vlada spore o načinima suradnje tehnoloških tvrtki sa snagama reda. Ta velika američka informatička tvrtka odbija se pokoriti sudskom nalogu da pomaže istražiteljima FBI-a u glede pristupa sadržaju poruke poslane s iPhonea koji je koristio jedan od počinitelja atentata u San Bernardinu, u kojem je u prosincu u Kaliforniji ubijeno 14 osoba.

Komentiraj