Bivši brazilski predsjednik Lula, koji se nalazi u sjedištu jednog sindikata okružen tisućama gorljivih pristaša, pregovarao je u petak navečer s policijom o uvjetima svojeg uhićenja prije početka služenja 12-godišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

 

Luiz Inacio Lula da Silva (72), koji uoči predsjedničkih izbora u listopadu ima najveću podršku birača, trebao se pojaviti u sjedištu savezne policije u Curitibi u 17 sati po lokalnom vremenu.

No, po isteku tog roka, nalazio se više od 400 kilometara od tog mjesta, u sjedištu sindikata metalurga u mjestu Sao Bernardo do Campo, blizu Sao Paola, kojim je upravljao sedamdesetih godina tijekom vojne diktature.

“U tijeku je rasprava između policije i odvjetnika bivšeg predsjednika. Ideja je izbjeći da sudac naredi njegovo uhićenje što bi kompliciralo situaciju. Zasad se ništa ne zna”, izjavio je zastupnik Radničke stranke Carlos Zarattini.

U četvrtak navečer njegov je intimni neprijatelj, protukorupcijski sudac Sergio Moro, na položaju u Curitibi, iznenadio izdavanjem naloga za uhićenje koji je većina promatrača očekivala tek idući tjedan.

Glasnogovornica saveznog pravosuđa kazala je da se Lulu ne može smatrati bjeguncem jer nije “iskazao neposluh spram sudske naredbe”. Istaknula je da se u nalogu za uhićenje navodi da mu je sudac dao “mogućnost” da se pojavi bez uhićenja.

Zastupnik Ze Geraldo iz Radničke stranke koju je Lula osnovao osamdesetih godina kazao je da bivši predsjednik namjerava provesti noć u sjedištu sindikata gdje se nalazi još od četvrtka navečer.

“Odlučeno je”, objasnio je on. “Lula neće ići u Curitibu. Noć ćemo provesti ovdje. Postoji čak čitav program predviđen za subotu, uključujući misu” u počast njegove pokojne supruge Marise, preminule u veljači 2017.

Lula je iskazao namjeru da se pojavi pred vlastima po završetku mise predviđene za 9.30 sati po lokalnom vremenu, po internetskoj stranici dnevnika Estado de S. Paulo.

Komentiraj