Brat francusko-alžirskog napadača, koji je ubio četvero židova i tri vojnika, osuđen je na 20 godina zatvora u četvrtak zbog ubilačkog pohoda koji je bio najava razdoblja islamističkih napada u kojima su otad ubijene stotine ljudi u Francuskoj.

Sud u Parizu proglasio je Abdelkadera Meraha krivim po optužnici za terorizam. Utvrđeno je da je on pomagao u pripremi napada, ali nije sudjelovao u napadu u kojem je njegov mlađi brat Mohamed Merah ubio troje židovske djece i jednog od roditelja te nakon toga tri vojnika u Toulouseu 2012.

Otad je u Francuskoj u terorističkim napadima ubijeno više od 240 ljudi.

Tužiteljstvo je zatražilo kaznu doživotnog zatvora za Abdelkadera Meraha ustvrdivši da je on vjerski radikal koji je bio mentor svom mlađem bratu i pomogao materijalno, posebice u krađi skutera korištenog u ubojstvima u židovskoj školi u Toulouseu na jugozapadu Francuske.

Sudac je izrekao optuženom 20-godišnju kaznu zatvora. Drugi optuženi muškarac, Fettah Malki, osuđen je na 14 godina zatvora zbog svoje uloge u nabavci oružja, streljiva i zaštitnog prsluka za napadača.

Mohamed Merah, koji je u vrijeme napada imao 24 godine, ubijen je dok je iskakao kroz prozor stana koji je nekoliko dana bio pod opsadom policije nakon njegovog ubilačkog pohoda u ožujku 2012.

Komentiraj