BRANKO ŠERIĆ: “Treba provjeriti Mamićeve navode”

Odvjetnik i bivši sudac Branko Šerić u srijedu je za N1 komentirao suđenje Zdravku Mamiću i stanje u hrvatskom pravosuđu.

Na pitanje je li primjereno da Mamićev odvjetnik Veljko Miljević istupa na način da optužuje suce za korupciju, Šerić je kazao da je to stvar stila pojedinog odvjetnika. “Kad odvjetnik reproducira stavove svog klijenta, onda nije u nikakvoj kriminogenoj zoni”, rekao je.

Dodao je kako misli da su te optužbe ružne i tužne za hrvatsko pravosuđe, bez obzira na to ima li u njima istine ili ne.

Šerić je komentirao i korupciju u pravosuđu. “Moramo znati da korupcija nije samo primanje i davanje mita, korupcija je mnogo šira djelatnost, pa i nepotizam, protekcionizam, klijentelizam. Zar to ne postoji svugdje u svijetu, pa tako i u pravosuđu? Ne možemo biti slijepi pored zdravih očiju i reći da se to ne događa u pravosuđu”, pojasnio je.

Kaže i kako treba provjeriti Mamićeve navode. “Najbenigniji način da se to utvrdi jest da se ispita Mamića o tim tvrdnjama”, rekao je Šerić i dodao da je korupcija teško dokaziva jer se događa u četri oka i tajno je.

Upitan o tome misli li da bi transparentnije isticanje imovinskih kartica doprinijelo smanjenju korupcije, Šerić je kazao kako imovinske kartice u Hrvatskoj ništa ne govore jer ne znamo imaju li ti ljudi imovinu i izvan Hrvatske, što bi bilo bitno znati.

Komentiraj