BRANKO MIJIĆ ‘Pritisak na Nacional opasniji je od vožnje Ferarrijem nekog europarlamentarca s kriminalcem i neonacistom’

Autor:

18.12.2017., Zagreb - U press klubu Kuce Europe odrzan je oklugli stol na kojem je sudjelovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic u raspravi o stanju u Europskoj uniji nakon sastanka Europskoga vijeca i o perspektivama Hrvatske u 2018. Branko Mijic.rPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Pred parlamentarne izbore HDZ u suradnji ‘z naravo’ i koalicijskim partnerima, oktroirao je promjene Kaznenog zakona i uveo odredbe sada poznate kao notorni Lex AP. Da bi ta promjena bila djelotvorna, služeći se istim sredstvima, iskazujući istu vrstu neobazrivosti, prvo su nametnuli, potom izglasali i na kraju ne mjesto glavnog državnog odvjetnika posjeli Ivana Turudića.

U danu izborne šutnje, služeći se posrednikom u obliku glasnogovornika DIP-a koji je postao kolateralnom žrtvom HDZ-ovog kukavičluka da imenom i prezimenom obavi pritisak za uklanjanjem sadržaja koji ukazuje na korupciju u stranci i državi, jasno su pokazali način na koji se namjeravaju odnositi prema nezavisnim medijima.

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić otklonio je takvu mogućnost. Razlog je jednostavan. Naime, osim straha od činjenica koje su objavljene četiri dana ranije i nalazile se u obliku reklame isto toliko vremena na portalu Nacionala, nije postojala niti jedna povezna točka koja se odnosi na izbore za Europski parlament i tako krši izbornu šutnju.

U panici su zaboravili da je na traženje DIP za parlamentarne izbore, tjednik Nacional pomaknuo tiskanje novog broja na ponedjeljak, jer je na dan uobičajenog izlaska bila predviđena izborna šutnja. Nije bilo nikakvog problema. Suradljivo, kooperativno broj je otisnut ranije i distribuiran. Nije bilo nikakvog problema. Molba je bila razumna i stoga prihvaćena. Ovoj put opravdanog razloga nije bilo.
O načinu djelovanja prema novinarskoj struci od strane institucija koje su HDZ-ovi zarobljenici razgovaramo s član Izvršnog odbora HND-a Brankom Mijićem.

O pritisku na urednike i novinare Nacionala i institutu predizborne šutnje Branko Mijić je rekao: “Mislim da su to opće poznate činjenica koje uopće ne treba ponavljati.Čak ni u ovom slučaju koji govori mnogo više od instituta predizborne šutnje, koji je potpuno atavistički i ovom tehnološkom dobu potpuno neprimjeren. Niti ga tko može poštovati niti ima kakvog utjecaja. Mislim da vas nazove državni službenik iz državnog izbornog povjerenstva, da nazove jednu redakciju, uredništvo i urednika Nacionala i da im priprijeti kako moraju skinuti reklamu za svoj tjednik koji je izašao nekoliko dana ranije, samo zato što se na toj naslovnici nalazi najava teksta koji govori o tome da je podnesena kaznena prijava protiv jednog od najuglednijih članova HDZ-a potpredsjednika Vlade i HDZ-a Branka Bačića, govori samo po sebi koliko su institucije države i institucije pravosuđa koje bi trebale biti neovisne i štititi Ustav, demokraciju i Zakone, u biti izravno podložne vladajućim interesima.

Nije ovo slučajno i nije prvi put. Nacional je eto benevolentno izašao za parlamentarne izbore nekoliko dana ranije, da ne bi kao narušavao predizbornu šutnju, ali povod da vas netko nazove zato što je neko njega iz stranke nazvao i rekao, da napomenem da Branko Bačić uopće nije bio kandidat na EU izborima, da nekom u HDZ-u to smeta i da takav jedan državni službenik koji bi trebao u DIP-u štititi zakonitost izbora i ustavnost, nazove i usudi se nazvati sam urednike Nacionala, i tražiti od njih usmeno, ne dajući im čak ni pismeno tko je to od njega zahtijevao, govori da imamo puno većih problema od tog atavističkog zakona predizborne šutnje. To se svodi na to da je izravan utjecaj na ono što će pisati mediji, pogotovo mediji koje Andrej Plenković tretira kao ‘osovine zla’, znači da je pod budnom pažnjom svih državnih institucija, svih državnih službenika koji žele tako zadovoljiti svoga ‘gazdu. Ovo je samo još jedan udar na slobodu novinarstva, na nezavisne medije. Nacionalu to može služiti na čast, ali sigurno nije ugodno raditi u takvim okolnostima kada ste pod pritiskom i izloženi prijetnji”, rekao je.

O opasnosti takvih metoda pritisaka na Nacional i slobodne medije Mijić je naglasio: “Ja bih ovaj pritisak koji nije nimalo bezazlen i o kojem bi, i tu se slažem s predsjednicom Europske federacije novinara Majom Sever, trebalo reagirati puno bučnije. Ovo je puno opasnije od nečijeg Ferrarija i vožnje nekog tamo europarlamentarca s nekim kriminalcima i nacistima po zagrebačkim ulicama.

Stavimo to samo u nedavni kontekst kada je sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa poništio odluke općinskog suda u Zagrebu i Županijskog suda u Rijeci i izravno s mjesta suca Vrhovnog suda dao otkaz predsjedniku hrvatskog novinarskog društva Hrvoju Zovku poništivši sve okolnosti, to govori samo to da je pravosuđe izravno stavljeno u službu vladajuće stranke, štoviše, njegovog predsjednika, kako ne bi trpjeli političku štetu i kako bi ta ‘osovina zla’ kako on tretira medije i slobodne novinare, bila napokon ušutkana i kako bi mogao raditi što god hoće”, kaže Mijić.

O susretu Turudića s Linićem i Šegonom kao obrascem budućeg djelovanja Mijić kaže: “Ako je to prvi potez glavnog državnog odvjetnika kada nam slijede predsjednički izbori, jer naravno osim ove ‘osovine zla’ kako Plenković i HDZ tretiraju neovisne i slobodne medije, ostao je još predsjednik Milanović. Ti prvi potezi samo govore da se cjelokupna politika vladajuće stranke i Andreja Plenkovića svodi na međusobne obračune. Njegova sklonost da se obračuna sa svojim neprijateljima je dobro poznata, kao i njegova sklonost da postane glavni urednik svih hrvatskih medija, odnosno da svi hrvatski mediji moraju pisati baš ono što on hoće, baš ono što on želi slušati.”

Cijeli razgovor u emisiji Gost dana Radio Nacionala s novinarom, urednikom , kolumnistom i članom Izvršnog odbora HND-a Brankom Mijićem poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
KUNA

prije 1 mjesec

Ko o cemu kurva o postenju tako i nacional ! Z.Mamic bi rekao ZAKOPAJ SE !