Branko Kolarić: “U domovima za starije postignut je kolektivni imunitet”

Epidemiolog i član Vladinog Znanstvenog savjeta Branko Kolarić u četvrtak je u emisiji ‘U mreži Prvog’ komentirao situaciju oko pojave novog soj koronavirusa, ali se osvrnuo i na stanje u domovima za starije.

“S jedne strane imamo poboljšanje epidemiološke situacije jer su mjere koje smo uveli dale svoj učinak, a s druge strane imamo pojavu novog soja i zahlađenje”, rekao je Kolarić te istaknuo da je on protiv većeg ublažavanja mjera.

Između ostalog, Kolarić je istaknuo kako se u Britaniji novi soj širio najviše među djecom, a s obzirom na to da su kod nas škole bile zatvorene, novi soj se nije značajnije proširio.

“Puno smo truda i energije uložili da dođemo do ovako povoljne situaciju i da bi s obzirom na potencijalno brzo širenje novih sojeva bio veliki rizik pustiti sve mjere i riskirati da za 2-3 tjedna imamo porast novooboljelih”, naglasio je te dodao kako novi soj cirkulira od otprilike 20. siječnja, ali se na sreću nije odrazio na ukupan broj novooboljelih.

“Kada se uzme u obzir broj onih koji su oboljeli, a to je oko 20 posto, u domovima za starije postignut je kolektivni imunitet”, rekao je Kolarić te istaknuo da je u domovima procijepljeno od 50 do 70 posto korisnika.

“Korisnici domova za starije koji su preboljeli ili su cijepljeni mogu izlaziti, posjete su dozvoljene u domovima, a krenule su i škole”, komentirao je epidemiolog situaciju oko popuštanja mjera.

Komentiraj