Branko Kolarić: “Mi zovemo ljude na cijepljenje, a nemamo cjepiva”

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić u ponedjeljak je u emisiji ‘U mreži Prvog’ Hrvatskog radija rekao je da je pozicija ministra zdravstva najnesigurnija, ne samo u Hrvatskoj – već u cijeloj Europi. Dodao je da se fokusiraju na zadatke i budući napredak zdravstva.

“O reformi govorimo već dugo, ali nitko ju nije vidio ni čuo. Sanacije nisu način na koji se može sanirati zdravstveni sustav. Svakako najveći zalogaj je poslovanje bolnica, imamo i problem ljudskih resursa, zdravstvenih djelatnika o kojima ne brinemo, nije se napravila ni informatizacija ni digitalizacija. Ovo da se s reformom čeka na stolu, to je nedopustivo, da je reforma kod premijera na stolu. Postavlja se pitanje što radi ministar”, rekao je epidemiolog Branko Kolarić.

Bašić je odgovorio da se s reformama ne čeka. “A to da nitko nije vidio reforme ne znam kako komentirati. Ali te reforme su nešto što čeka od nastanka RH i moramo biti svjesni da je zdravstveni sustav jedan od malog broja sustava koji je zapeo od socijalizma, a mi živimo u kapitalizmu. Naš zdravstveni sustav počiva na entuzijazmu djelatnika, pružamo jako dobru uslugu obzirom na uvjete koje imamo”, rekao je. Kolarić je poručio da reforme nisu ono što je napisano,već ih treba provesti, a za to je, ističe, potrebna jaka politička volja.

Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine iz Primorsko-goranske županije, kazao je da oni testiraju najviše u Hrvatskoj i logično je da će imati najviše zaraženih. “Ali, imamo najmanje hospitaliziranih u odnosu na broj zaraženih, to je rezultat vrhunske primarne zdravstvene skrbi. U PGŽ imamo najmanju stopu smrtnosti među zaprimljenima od covida u bolnicama, nekako se iskristalizirao neki riječki model uspješnosti kontrole štete”, rekao je.

Bressan je dodao da je samo jedan razlog zašto to funkcionira bolje u Primorsko-goranskoj županiji nego u ostatku države, pogotovo nego u Zagrebu, a to je zato što se sluša struku. “Slušamo jedni druge i ne gledamo se preko nišana, i zato imamo rezultate”, objasnio je Bressan.

Govoreći o reformi rekao je da je cijeli niz rješenja koje je struka ponudila, još od ministra Ostojića. “Minimalni dio je prihvaćen kad je na mjesto došao ministar Varga, nakon toga je sve zaustaljeno, ne znam zašto. Očito je da se nema hrabrosti dovesti stvari u red jer je činjenica da ministar koji se uhvati u koštac sa sređivanjem sustava, gubi mandat”, rekao je.

Kolarić je dodao da pozivaju ljude na cijepljenje, a nemaju cjepiva. “Onda nam se dogodi platforma na koju se trebate prijaviti ako imate 65+ godina i kronične bolesti, pa se zove mlađe. Ako pogledamo kako je izgledao sprovod princa Philipa, a kod nas imamo 2000 ljudi na sprovodima, onda to stvara konfuziju. Imamo 6.3 milijarde kuna duga prema veledrogerijama, dakle situacija je zabrinjavajuća i ovo je trenutak kad moramo krenuti prema promjenama”, rekao je.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva rekao je da moramo shvatiti da smo u ratu protiv koronavirusa. “Ne može nitko tu bitku iznijeti osim zdravstvenih djelatnika. Čini mi se da ovdje netko muti vodi, da se stvara sukob kojeg nema. To nije istina. Nitko u ministarstvu nije generalizirao, velika većina radi dobro svoj posao, ali oni koji to ne rade, njih moramo na neki način prisiliti da bolje rade”, rekao je i zaključio: “Ovo je rat! Moramo stisnuti zube i liječiti ljude”.

Komentiraj