BRANKO GRČIĆ “Agrokor mora opstati pod svaku cijenu”

Zarko Basic/PIXSELL

Bivši SDP-ov ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić u utorak je u emisiji ‘Otvoreno’ na HRT-u rekao kako Agrokor mora opstati.

“Svi komentari svih relevantnih političara ovih dana počeli su sa rečenicom da kad Agrokor kihne prehladi se cijela gospodarska Hrvatska. Agrokor je jedna od najsnažnijih kompanija u Hrvatskoj i mora opstati, na bilo koji način”, rekao je Grčić dodajući kako u ovom trenutku ne treba širiti loše vijesti o Agrokoru.

Voditelj Togonal ga je na to prekinuo i objasnio mu da novinari trebaju širiti istinite vijesti, a Grčić je nastavio: “Ekonomija je vrlo osjetljiva stvar. Ja sam svojevremeno budio neki optimizam radi tih očekivanja. Očekivanja su u ekonomiji 30-40%. Ako su bolja počinje se gibati. Da nismo u temeljima ekonomije radili restrukturiranje ne bi ni došlo do oporavka”.

Komentirao je i rast gospodarstva, za kojeg kaže da sunajveći teret iznijeli poduzetnici, investitori i izvoznici.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra kako je Agrokoru potrebno restrukturiranje. “Država mora intervenirati jer se radi o radnim mjestima. Ne može ministar financija subvencionirati, ali na svaki mogući način se mora očuvati ta komapnija zbog radnih mjesta, jer ako se dogodi nešto tragično tada dolazi do naglih kontrakcija. Vidjeli smo to 90-ih kad su privatne banke otišle u stečaj i pao je BDP za 1 posto”, rekao je.

Na pitanje kakav je scenarij u slučaju stačaja Agrokora, Novotzy je kazao kako bi u najcrnijem slučaju BDP pao za 3, 4 ili čak 5 posto jer je tvrtka osim što zapošljava veliki broj ljudi svojom stabilnošću na neki način jamči stabilnost tvrtkama koje s njom posluju.

Komentiraj