Preporuke i upute mnogih svjetskih stručnjaka, psihologa i pedagoga su takve da bi djeca trebala provoditi što više vremena u kvalitetnoj i kreativnoj igri s roditeljima. U igraonici Šareni balon koja se nalazi u jednom shopping centru to je moguće upravo zbog prakse i posebnog pristupa “čuvanja” i igranja s djecom. Naravno da i roditeljima treba omogućiti vrijeme “za sebe” ili neometanu kupnju, ali prekrasno je vidjeti da se zajedno igraju roditelji i djeca. Ponekad roditelji otkrivaju davno zaboravljene vještine, naprimjer spuštanje niz tobogan, a mali pomagači ih ohrabruju da se spuste.

Upravo je tu praksu i poseban pristup zajedničkom igranju osmislila i organizirala Branka Vobner, vlasnica zagrebačke igraonice Šareni balon.

Preporučuje se da djeca u ovoj igraonici do navršenih pet godina budu u pratnji roditelja, a oni do navršenih dvanaest godina ako to žele roditelji ili djeca. Za roditelje je u sklopu igraonice osiguran kutak u kojem mogu pročitati časopise, družiti se i popiti kavu. Uz taj prostor postoji i kutak za bebe pa se u igraonicu može dovesti i dijete manje od godinu dana.

Drugo što je važno je poticaj čitanja u igraonici. U igraonici priče često čitaju odgajateljice, ali i djeca drugoj mlađoj djeci, odgajateljicama i roditeljima.

“U suradnji s jednom izdavačkom kućom uskoro ćemo dobiti knjige i slikovnice za djecu koje ćemo ne samo čitati, nego i stvarati vlastite priče”, rekla je Branka Vobner, i sama autorica nekoliko priča za djecu objavljenih u slikovnicama. Prije desetak godina napisala je i prvu lutkarsku predstavu za djecu, režirala ju je Vanda Vilić, a njezine lutkarske predstave su se, osim u Hrvatskoj, izvodile i u Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji.

S obzirom na to da je važno pratiti nove zahtjeve u odgoju i edukaciji i da je po struci učiteljica, Branka Vobner u boravak djece u igraonici nastoji uključiti kreativne i zanimljive igre i edukaciju. Stoga djeca s njom i drugim edukatorima i animatorima, uglavnom studentima psihologije, likovne pedagogije, Učiteljskog i Kineziološkog fakulteta, mogu sudjelovati u sklopu proslava rođendana ili izvan njih u dramskom, znanstvenom ili sportskom programu. Nudi i aktualne božićne predstave i evente za zaposlenike tvrtki. Ali ono što je najvažnije za Branku Vobner je slogan: “Što se više igramo to smo pametniji”, jer igranje je vrlo važno za djecu, ali i za odrasle.

Komentiraj