Branka Valentić ponovno na čelu Hine

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), u četvrtak navečer je, nakon višesatnog javnog predstavljanja programa i razvoja agencije, za ravnateljicu izabralo Branku Valentić, koja je Hinu vodila i protekle četiri godine.

Dosadašnja ravnateljica Hine dobila je tri od ukupno pet glasova članova Upravnog vijeća. Tijekom predstavljanja istaknula je namjeru proširiti Hininu dopisničku mrežu u zemlji i inozemstvu, provesti promjene u sistematizaciji radnih mjesta, pomlađivanje redakcije, a istaknula je i potrebu donošenja novog Zakona o Hini.

Najavila je zadržavanje najviše moguće razine profesionalnosti i nepristranosti u Hini, dodatno povećanje obujma vijesti te brzine kojom se one emitiraju kao osnovni preduvjet za dobre poslovne rezultate nacionalne novinske agencije.

Rekla je i da Hinu čeka nastavak pretvorbe u multimedijalnu agenciju, ustvrdivši da su temelji za to već postavljeni time što je agencija restrukturirana,  tehnološki osuvremljena i vraćani su izgubljeni medijski korisnici.

Kao važan dio svog programa rada najavila je proširenje dopisničke mreže, a kao jednu od mogućnosti navela je suradnju s Ministarstvom vanjskih poslova uz čiju bi se asistenciju u funkciju mogle staviti nekretnine u vlasništvu RH u svijetu, na dobrobit Hine i države.

Uz daljnje proširivanje sadržaja, formi i obujma vlasti, u svom programu predvidjela je i osnivanje redakcije za istraživačko novinarstvo i analitičke tekstove. U planu su i novi servisi vijesti poput poslovnog servisa na engleskom te servisa najave događaja.

U osvrtu na prethodni mandat, istaknula je da je u potpunosti ispunila plan i program, te je  pod njezinim vodstvom Hina od 2013. do danas iz javne ustanove u gubicima prerasla u suvremenu europsku multimedijalnu agenciju, podižući, uz prihode i ugled među korisnicima i utjecaj na medijskom tržištu.

Posebno je izdvojila važnost članstva Hine u Europskom savezu novinskih agencija (EANA) istaknuvši kako je to članstvo omogućilo izravnu razmjenu iskustava, znanja i vještina s agencijama iz drugih država Europe.

Peteročlano Upravno vijeće Hine izabralo je Valentić između šest kandidata. Uz Valentić, svoje programe su predstavili još novinari Ivan Kujundžić,  Željko Valentić, Darko Markušić, Vanja Gavran i Neven Pavelić.

Predsjednica Upravnog vijeća je Maja Pleskalt, nakon izbora ravnateljice, rekla je da su presudili program rada i dosadašnje iskustvo Branke Valentić, koja je u prethodnom mandatu uspjela očuvati financijsku strukturu agencije.

Dodala je kako joj je žao što je od kandidature odustao dugogodišnji urednik poslovnih servisa u Hini Nenad Bach, za kojega je rekla  da je bio jedan od boljih kandidata.

Nenad Bach povukao je kandidaturu uz obrazloženje da je “politika uplela prste u izbor ravnatelja u Hini, a on ne želi davati legitimitet nečemu što nema veze sa zakonima”.

Komentiraj