Goran Stanzl/PIXSELL

Branitelji iz Savske i HNiP protiv kažnjavanja Z1 televizije

Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji koji prosvjeduju na Trgu Nevenke Topalušić smatraju skandaloznim trodnevno oduzimanje koncesije zagrebačkoj televiziji Z1, a Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) zatražili su preispitivanje te odluke jer smatraju kako je Vijeće za elektroničke medije “nesrazmjerno ekstremno discipliniralo lokalnu Z1 televiziju”.

Ovakva presedanska odluka u Hrvatskoj štetno će utjecati na slobodu svih medija i poticati još jaču cenzuru i autocenzuru u ionako pluralizmom siromašnoj medijskoj sceni, navodi se u priopćenju HNiP-a.

HNiP smatra da je članak 12. Zakona o elektroničkim medijima, na koji se pozvalo Vijeće, izravno ili neizravno prekršen od strane većine medija u Republici Hrvatskoj, pa ako bi se tako velike financijske sankcije dosljedno primjenjivale, “moglo bi se ukinuti sve medije”.

Ocjenjuje da Vijeće za elektroničke medije ima dvostruke kriterije i upozorava na slučaj neprimjerenih sadržaja dostupnih djeci, na koje je unatoč javnoj raspravi i pozivima za očitovanjem, reagiralo tek na traženje dječje pravobraniteljice i to s vrlo blagom financijskom kaznom.

HNiP zahvaljuje svim kolegama i medijskim djelatnicima na iskazanima izrazima zabrinutosti i „sve ostale“ poziva na solidarnost.

 

  • Branitelji iz Savske smatraju kako je Agencija za elektroničke medije „tako rigoroznu kaznu, najtežu u svojoj povijesti, donijela pod pritiskom Vlade na odlasku kao i onih koji nikada nisu željeli hrvatsku samostalnost“.

 

Oni smatraju da je Z1 televizija jedna od rijetkih u Republici Hrvatskoj kojoj su „na prvom mjestu hrvatski narod i hrvatska država, a da pritom nisu zakinuti ni svi ostali hrvatski državljani. To je televizija na kojoj su hrvatski branitelji uvijek dobrodošli“.

U priopćenju izražavaju zgražanje nad ovako teškom kaznom Agencije za elektroničke medije, smatraju da je u emisiji “Markov trg” urednika i voditelja Marka Juriča „prikazana istina, s kojom se neki očito boje suočiti“.

„Istina je kako veliki utjecaj u društvu imaju oni koji su davali potporu agresoru i izravno sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku, pa vjerujemo kako su imali utjecaj i na ovu odluku. Boreći se za Hrvatsku, branitelji su se, među ostalim, borili i za slobodu govora, pa tako i u medijima, a što se ovom odlukom Agencije za elektroničke medije potpuno negira,“ kaže se u priopćenju.

Vijeće za elektroničke medije u petak je donijelo jednoglasnu odluku o privremenom oduzimanju koncesije nakladniku Z1 Televizija d.o.o. na tri dana zbog zbog poticanja mržnje i diskiriminacije u emisiji “Markov trg” od 19. siječnja.

Riječi kojom je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio emisiju govorom mržnje ocijenili su nakon te emisijie HND i Srpsko narodno vijeće, a novinar i teolog Drago Pilsel je podnio protiv njega i kaznenu prijavu. Udruga HNiP je rodjavu svoga člana Marka Juriča u toj emisiji ocijenila neprikladnom.

Komentiraj