Branimirova tržnica: “Tu sve ‘ronda’ kako gazda Bandić hoće…”

U ponedjeljak, 21.siječnja, oko 18 sati na Branimirovoj tržnici pojavio se bager koji je tijekom noći srušio zid – betonske kioske koji su tržnicu odvajali od glavne prometnice. Na to je reagirala bivša ministrica pravosuđa i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare-Ožbolt, i upozorila kako se ‘pod okriljem noći, tri dana pred Božić, ruši tržnica na Branimirovoj’.

Nacional.hr je obišao Branimirovu tržnicu i istražio što o rekonstrukciji misle oni koji od nje žive, koji na njoj kupuju, i blizu nje stanuju. Također, Gradskoj upravi Grada Zagreba postavili smo pitanja – je li službeno počela rekonstrukcija, dokad će trajati, koliko koštati i zašto nije raspisan javni natječaj, kao i što će biti sa sadašnjim zakupcima – gdje će prodavati svoju robu?

“Branimirova tržnica na ovom prostoru postoji od tridesetih godina prošlog stoljeća. 2015. Grad Zagreb je objavio da će ići u rekonstrukciju, a pod njom se podrazumijevalo uređenje glavne zgrade i moderniziranje štandova, a bila je i predviđena i moderna eko tržnica. Iste te godine dio poslovnih prostora i štandova nasilno je izmješten, nakon čega je pokrenuto više imovinsko pravnih sporova. Ništa se od tada više nije događalo, tržnica je propadala, nije se održavala, postajala je sve zapuštenija – leglo žohara i smeća”, kazala je za Nacional.hr, na mjestu gdje su do prije tri dana bili betonski kiosci, Vesna Škare-Ožbolt.

‘Bandić kalkulira kako će urediti tržnicu do izbora pa neka građani vide kako gradonačelnik ‘dela’’, kaže Vesna Škare-Ožbolt. PHOTO: Renata Škudar/Nacional

 

“Nažalost, sada se, par dana prije božićnih blagdana, krenulo u rušenje tržnice, a da se uopće ne zna koji dio zgrada pripada povijesnoj jezgri, odnosno zaštićenoj kulturnoj baštini. Pod okriljem noći došli su bageri i srušili vanjski zid tržnice, a da nitko o tome nije bio obaviješten – ni zakupci, ni struka. Branimirova tržnica je predmet industrijske arhitekture koji, što je nesporno, zahtijeva uređenje, ali ono mora biti provedeno na temelju javnog natječaja i javne rasprave. Moralo bi se znati koliko sve to košta, koliko će građani platiti, kako će sve na kraju izgledati.  Zna se jedino da će radovi biti gotovi pred izbore. Zašto javnost ništa ne zna? Čemu žurba sada, kad agonija traje pet godina?Je li možda opet sve zbog ‘kumeka’ i namještenih poslova? Danas se ne zna ni koliko je koštao ovaj bager koji je u sitnim noćnim satima srušio zid. Društvo arhitekata već je upozorilo da se tako, bez javnog natječaja, ne mogu voditi rekonstrukcije u zaštićenoj jezgri! Mi ne znamo je li  napravljen projekt zaštite, je li pripremljen izvedbeni projekt. Puno je otvorenih pitanja, a odgovora nema. Bandić kalkulira kako će urediti tržnicu do izbora pa neka građani vide kako gradonačelnik ‘dela’. To je zagrebačka svakodnevnica i slika Bandićevih tržnica. Ovdje je riječ o potpuno netransparentnom ponašanju Gradske uprave , a radi se o javnim prostorima koji su od interesa za građane. Ovo sve izgleda jadno i bijedno, a radi se o centru grada. No, ono što je najbitnije – ovo je javni prostor za koji je po GUP-u predviđeno raspisivanje javnog natječaja za idejno rješenje obnove tržnice. Javni natječaj nije raspisan s obrazloženjem da se ne ide u zamjenu, nego samo u rekonstrukciju. Mislim da je ovaj projekt od posebne važnosti, jer je riječ o industrijskoj rekonstrukciji, i za to se mora raspisati javni natječaj”, poručila je Škare-Ožbolt.

‘Tržnica je nakupina ruševina, puna žohara koji nam ulaze u kuće’, kaže susjeda. PHOTO: Renata Škudar/Nacional

 

Stanarka iz susjedne ulice kaže da Branimirova tržnica ruglo Grada Zagreba. “Tržnica je nakupina ruševina, puna žohara koji nam ulaze u kuće, kojih se ne možemo nikako riješiti. Imamo tri jadna štanda a vrlo bi rado imali plac koji je nekada bio prekrasan. Jasno nam je da je rekonstrukcija tržnice potrebna, ali ne na ovaj način – ne na ‘ho-ruk’, bez ikakvih planova i financijskih projekcija, da građani nemaju uvid u to što se radi. Nije u redu da u pola noći dođe bager i krene rušiti zid, nit’ ga tko vidi, samo ga se čuje.  Čuli smo rondanje i udaranje, mislili smo da je opet potres. Nikakvih dobrih očekivanja od Grada Zagreba nemam, tu se sve ‘ronda’ kako gazda Bandić hoće.”

 

“‘Zgleda da nas bude ‘banda’ prodala”, kaže vlasnica štanda na Branimirovoj tržnici. “Vid’te da su počeli sve rušiti, a negda je tu bila tržnica ‘stani -pani’, a denes su sve prodali, majmuni bezobrazni. Ne znam gde bum dale prodavala. Ne znam kada će radovi početi ni koliko će trajati, nitko mi ništ nije rekel.  Ne znam kaj bum ujutro kad dojdem ovdje zatekla. Ne znam od čeg bum živela, od male mirovine?”

Na naša pitanja primili smo odgovor od Tržnica  Zagreba. Evo što kažu: “Betonski kiosci s južne strane Branimirove tržnice uklonjeni su u ponedjeljak u popodnevnim satima, nakon završetka rada tržnice. Riječ je o kioscima koji su već duže vrijeme prazni i čije uklanjanje je planirano projektom revitalizacije tržnice. Inače, u tijeku je izrada projektne dokumentacije, a njezin očekivani završetak je ožujak 2021. što će ujedno poslužiti kao podloga za raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova. Što se tiče načina financiranja, projekt rekonstrukcije Branimirove tržnice nalazi se među strateškim projektima Grada Zagreba i očekuje se njegovo uvrštenje u planove za 2021.”

 

Komentiraj