Na brani na Tasmaniji napravljen novi prolaz za mlade jegulje

Tomislav Miletic/PIXSELL

Kompanija Hydro Tasmania koja upravlja branom u gradu Launcestonu na otoku Tasmaniji je uložila značajan trud i financijska sredstva kako bi osigurala prolaz mladim jeguljama. Brana već 70 godina opskrbljuje elktričnom energijom lokalno stanovništvo, a sada se pokazala kao zamka za jegulje u prirodi, koje žele krenutni niz rijeku Južni Esk i mrijestiti se.

Hydro Tasmania je suvremenim strojevima probušila prolaz u betonu, ronioci su bili zaduženi za postavljanje velike cijevi i drugih komponenti. Projekt je stajao oko milijun dolara. Otkriveno je kako su bilozi i stručnjaci dvije godine senzorima pratili njihovo ponašanje na ovom lokalitetu, da bi se našlo pravo inženjersko rješenje.

Novi prolaz je trenutno zatvoren i čeka se nova migracija. Lokalne zajednice ribara baš nisu zadovoljne ovom odlukom. Inače, brana Trevallyn je već devedesetih postavila veliki stroj s gumenom trakom, koji je podizao jegulje i pomagao im u prolasku.

Zaštita prirode i životinje je od velike važnosti za državne vlade i lokalne zajednice diljem svijeta. Projekti, koji brinu o životinjama, pošumljavanju i nadgledavanju prirodnih područja su često povezani uz nabavu i osiguravanje resursa, turističke aktivnosti i povećanje broja jedinki pojedinih životinjskih vrsta.

Launceston je grad na sjeveru australske otočne države Tasmanije. Gradsko područje se nalazi na ušću rijeka Sjeverni Esk i Južni Esk u rijeku Tamar. Oko drugog najnaseljenijeg grada na Tasmaniji se nalaze brojni parkovi, zaštićena šumska područja, jezero Trevallyn.

Komentiraj