Profesor s Hrvatskih studija Tomislav Bracanović jutros je gostovao u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije, gdje je komentirao slučaj Pave Barišića, kojeg je još 2011. godie prijavio zbog plagiranja.

“Plagiranje nije ništa novo u akademskoj zajednici, ali sada imamo prvi slučaj da je jedna osoba tako visoko pozicionirana optužena i dijelom proglašena krivom. Ovo će utjecati na budućnost načina kako se znanstvena zajednica nosi s ovim slučajevima”, matra Bracanović.

Barišića je 2011. godine prijavio jer smatra da svaki znanstvenik mora brinuti o stanju u svojoj struci. “Ako ljudi napreduju na temelju tih radova i stječu ugled i beneficije, srozali ste kriterije vlastite struke”, poručuje.

Izjavu Barišića da mu je Ivan Đikić uputio pismo podrške Bracanović naziva pokušajem ironije i nervoznom reakcijom. “Drago mi je da je Đikić našao vremena komentirati ovaj slučaj. Problem je šutnja u znanstvenoj zajednici. Dobro je da znanstvenici koji su u inozemstvu daju svoj sud”, kaže Bracanović.

Napominje kako je plagijat ozbiljna stvar i da za znanstvenike mora vrijediti njegova apsolutna zabrana. “Mislim da bi ostavka bila jedino logično rješenje jer državni dužnosnik mora poštovati odluke državnih tijela”, zaključuje.

Komentiraj