U velikom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju čelnik Mosta nezavisnih lista i potpresdjednik Vlade Božo Petrov rekao je kako ne očekuje nove izbore, jednako kako ne očekuje ni preslagivanje nove saborske većine, već se nada odstupanju predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Iako analitičari tvrde da je Vlada pala, Petrov poručuje da Hrvatska i dalje ima Vladu. “Ima! Vlada po Ustavu uvijek postoji. Pa tako i ova Vlada nastavlja raditi. To što gospodin Karamarko ne vidi da je zbog afere “Konzultantica” postao teret ovoj Vladi, to je drugi problem. Ako je čovjek slijep i ne shvaća pojam političke odgovornosti, to je njegov problem”, kaže.

Prema informacijama hrvatskih medija, na sastanku Predsjedništva HDZ-a bilo je povišenih tonova, a neki govore i o svađi između Milijana Brkića i Tomislava Karamarka. “Ja očekujem da barem drugi članovi HDZ-a vide situaciju i prepoznaju što se zbog njihova problema u stranci događa u Vladi i državi. Ako je Karamarko presubjektivan i ne vidi svoju odgovornost u svemu ovome, onda valjda postoje drugi koji o tome mogu promišljati hladnije i objektivnije glave”, ističe Petrov dodajući da se u njihove stranačke odluke neće miješati. “Za mene, jedna se osoba ne bi trebala izjednačavati sa strankom, a to je slučaj i u HDZ-u i u SDP-u. I to je žalosno”, objašnjava.

Navodi kako se nisu pokajali što su s HDZ-om išli u formiranje Vlade. “Već na početku nam se Milanović činio neiskren i formirali smo Vladu s HDZ-om, koja je stvarno funkcionirala pet mjeseci dobro. Problem je počeo kad smo shvatili da gospodin Karamarko ne razumije što je to politička odgovornost i kad je cijelu državu podredio vlastitom političkom pozicioniranju”, rekao je Petrov za Slobodnu Dalmaciju.

Naglašava kako Mostovi saborski zastupnici ostaju kod opoziva Karamarka u Saboru. Petrov kaže kako ne vidi razlog zbog kojeg bi se u Saboru glasalo o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću. “Što je to on konkretno loše napravio? Možda se Karamarko uvrijedio što nas je Orešković obojicu pozvao da iziđemo iz Vlade, ali ne vjerujem da je to uradio u lošoj namjeri, već da omogući funkcioniranje Vlade”, kaže.

“Ako Karamarko uspije presložiti vladajuću većinu, mi ostajemo u Saboru. I to za nas nije smak svijeta. Ako postoje oni koji će čovjeku čiji odlazak iz Vlade tražimo mi, premijer, njegov stranački zamjenik i dio HDZ-ova predsjedništva, dati ruku da postane predsjednik Vlade, onda će te sva ta imena i prezimena vidjeti na ekranima u Saboru. Mislim da će to biti popis političkih mrtvaca koji ionako znaju da u slučaju ponovljenih izbora njih ne bi bilo ni blizu Sabora”, ističe Petrov pitajući se ‘na čemu su’ članovi Predsjedništva HDZ-a, koji pozivaju da Karamarka podrži kao premijera manjinske Vlade.

Komentiraj