Potporedsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov ustvrdio je u četvrtak kako Most neće sudjelovati ni u kakvim političkim trgovinama i tezgarenju oko preslagivanja Vlade, te je poručio HDZ-u – “ili će postrojiti 76 saborskih zastupnika ili će dati prijedlog prvog potpredsjednika Vlade ili ćemo ići na izbore”.

“Podsjećam da je cijela situacija nastala zbog političke odgovornosti samo jedne osobe. Niti gospodin Orešković niti ja nismo odgovorni za ovu situaciju. Mi smo dali priliku HDZ-u više puta da se stabilizira, pa čak otrpjeli i šamare u kojima se cijelo vrijeme spominje famozno preslagivanje”, rekao je Petrov novinarima ispred Vlade.

Vrijeme je za prekid sapunice

Osobno je, ističe, nudio “svoju glavu” no sada, kaže, više uopće ne zna zašto. “Sve se to odbilo. Za mene ovo nije HDZ, ovo je za mene samo skup pojedinaca koji su stavili osobni interes ispred bilo kakvog državnog interesa. Mislim da je stvarno dosta, vrijeme je da se prekine ova sapunica”, kazao je.

Po njegovu mišljenju, HDZ sada ima samo dvije opcije. “Prva je da konačno postroje tih 76 saborskih zastupnika koji su navodno rezultat njihovog danonoćnog preslagivanja zadnjih par dana ili da ponude prvog potpredsjednika Vlade kao prijedlog da ova Vlada nastavi normalno funkcionirati. Pa ako nisu u stanju napraviti niti prvi niti drugo, onda mislim da je vrijeme da se raspišu novi izbori i da se preda sudbina u ruke hrvatskih građana”, rekao je.

“Ja ne znam što se više treba ponuditi, dakle, ni kriv ni dužan izašao sam i javno rekao da sam se spreman povući. Cijelo vrijeme idu nekakve licitacije! Nema više licitacija. Oni konačno moraju prestati sa sapunicom, oni su odgovorni! Neka izvole definirati, ili će postrojiti 76 saborskih zastupnika ili će dati prijedlog prvog potpredsjednika Vlade ili ćemo ići na izbore”, poručio je.

Ipak se nada da će HDZ okončati krizu

Ipak, izrazio je nadu da će u HDZ-u ipak okončati krizu. Želja mu je da se, ako je to moguće, obavi u iduća 24 sata. “Ako im treba 48 ili 72 sata, koliko god, neka pozovu i pokažu tih 76 ako ih imaju, a navodno imaju, ili povuku opoziv Oreškovića i predaju prijedlog novog potpredsjednika Vlade”, rekao je Petrov.

Upitan stoji li još njegova ponuda da će se povući uzvratio je da će zatražiti razlog zbog čega na kraju svega treba otići. “U trenutku kada sam im to nudio nisam uopće imao razlog, niti osjećao krivicu, a bio sam spreman preuzeti i krivnju koja bi se dogodila s time. Oni su i nakon toga izlazili ‘mi ćemo se preslagivati, nama ne treba Most'”, rekao je.

Upitan je li svih 12 “mostovaca” jedinstveno uzvratio je da Most nije na prodaju već su spremni poginuti jedan za drugoga. HDZ je pozvao da pokaže koje će to “mostovce” pridobiti za sebe. “Evo nek’ oni kažu, ja ih izazivam nek’ se postroje u Saboru i pokažu da ne blefiraju. Ako oni govore cijelo vrijeme da imaju ‘mostovce’ koji će za njih potpisati evo neka se pokažu! Ja sam sa svojim ‘mostovcima’ sinoć bio i družio se i znam kako dišemo i za mene tu nema upitnika, mi smo spremni poginuti jedan za drugoga, a ne predati se nekome, pogotovo ne u interesu pojedinca”, rekao je Petrov.

Orešković se ne treba obazirati na spinove

Upitan je li vidio premijera Tihomira Oreškovića odgovorio je kako on radi u Vladi te je najavio da bi se i on mogao uskoro obratiti novinarima. “Iskreno, ne mislim da bi se gospodin Orešković na sve ovo trebao obazirati jer je u ova 24 sata izišla tolika šuma informacija, različitih spinova od toga što se nudi i kako se nudi. Izlazi sto imena premijera i mislim da to nije razina predsjednika Vlade da se o tome očituje. To je postalo smiješno”, rekao je.

Petrov nije novinarima odgovorio hoće li potpisati prijedlog SDP-a o samoraspuštanju Sabora. “Ja opet mogu reći da se nadam da će prevladati razum i odgovornost svih ostalih članova HDZ-a i drugih članova Domoljubne koalicije i da će konačno dati priliku Vladi, jer ovu Vladu se očito ruši od samoga početka, a meni nije jasno zbog čega”, poručio je.

Komentiraj