FaH

BOŽO PETROV: ‘HDZ će biti protiv smanjenja stope PDV-a prvi dan nakon izbora’

Čelnik Mosta Božo Petrov u pratnji Mostovih izbornih kandidata obilazi III. izbornu jedinicu. Za razliku od ostalih političkih protivnika i pojedinih anketa, Petrov ne vjeruje da Most gubi potporu, već upravo suprotno.

‘Mostu popularnost uopće ne pada. Imamo jednak uspjeh kao i za prošle izbore te u III. izbornoj jedinici prolazimo s minimalno jednim zastupnikom. Na temelju trenda rasta Mosta i činjenici da su izbori u vremenu kad se ljudi vrate s godišnjih odmora, da će biti manji broj neodlučnih i veća izlaznost, vjerujemo da tamo možemo dobiti i dva zastupnika’, kazao je Petrov u Krapini.

Kako piše N1, najavio je da će u subotu iznijeti svoje uvjete, odnosno jamstva za postizborne pregovore.

Na pitanje znači li to da ovoga puta neće biti suradnje, već prave koalicije, Petrov kaže:

‘Mi nikada nećemo ići u koaliciju. Kad sklopite koaliciju ostajete u izvršnoj vlasti bez obzira što se u njoj događalo. Nama je to neprihvatljivo. To ste imali zadnjih 20 godina, vidjeli ste kako je ispalo. Nije dobro ni za Hrvatsku ni za građane. Trebate imati suradnju koja će biti na zdravim temeljima. Ukoliko se provode dogovori suradnja se nastavlja, a ako ne ona se prekida’.

O tome kako je nakon posljednjih izbora Most inzistirao na nestranačkom premijeru, a sada su od toga odustali, Petrov se izjasnio:

‘Već smo izjavili da nestranački premijer u ovom trenutku nije moguć. Orešković je, što se tiče uvjeta bio zaista odličan kandidat, ali toliko su veliki otpori da je to nemoguće. Bez obzira tko predložio nestranačkog kandidata ta ista stranka će ga rušiti jer će htjeti postaviti neku lutku na koncu, a Orešković je pokazao da zna raditi i da ne sluša druge. Takav kvalitetan čovjek ne sluša stranačke linije. Ne može se dogoditi kao što se dogodilo u HDZ-u kad je vožd rekao idemo u provaliju i svi su otišli u provaliju’.

Znači li to da se izbor onda svodi na relativnog pobjednika izbora, što će najvjerojatnije biti Zoran Milanović ili Andrej Plenković?

‘Građani su ti koji će odabrati. Vi trebate donijeti 76 potpisa da biste postali mandatar. Nama su uvjeti jedino gospodarski program. Most je pokazao da nam nije stalo fotelja, da je, i do danas bi se održala ova vlast. Nismo htjeli istrpjeti nikakav gubitak nacionalnih interes. To niste mogli vidjeti zadnjih 20 godina, to je Most napravio’, kazao je Petrov. Također tvrdi, kako piše N1, da programe HDZ-a i SDP-a nema potrebe komentirati.

‘Ni jedni se nisu držali programa nakon izbora. Stručnjaci su ocijenili program Mosta najboljim koji se nudi. Nema smisla komentirati njihove programe. Trebate njih pitati hoće li pokušati izvesti barem dio svojih programa, iskustvo govori da neće’, kazao je Petrov.

Čelnik Mosta tvrdi kako su Mostu bitna jamstva i da se ona provode, dok su pozicije manje bitne. Uvjetovati pozicijama neće, već će “inzistirati na pravosuđu, reformi lokalne samoupravo koju drastično treba smanjiti, podignuti gospodarski razvoj zemlje i stimulirati manje poduzetništvo. Tek onda se može očekivati smanjenje PDV-a.”

HDZ u svom programu nudi smanjenje stope PDV-a sa 25 na 24 posto.

‘I oni će biti protiv toga prvi dan nakon izbora’, kazao je Petrov te poziva građane da prije izbora probaju iz arhive izvući sva njihova obećanja i pogledati što su od toga napravili, piše N1.

O pregovorima nakon izbora

‘Izdefinirali smo program, znaju što moraju napraviti. Sami će reći hoće li ići u izvršnu vlast. I SDP i HDZ bi podjenako bili sretni da nema Mosta jer s nama nema kompromisa, a njima se lako međusobno dogovoriti. Jedini kompromis Mosta može biti da i oni budu pošteni. Politika neće biti temeljena na svim devijacijama sustava kojeg su oni napravili. Taj dio će se mijenjati’, rekao je Petrov te dodao kako ipak ne vjeruje u veliku koaliciju.

‘Čujem da se Plenković i Milanović u 80 posto gradova slučajno potrefe skupa. Kad bi sve ovisilo o njima to bi se dogodilo. Na sreću baza ljevice i desnice nije za to. Oni bi u veliku koaliciju išli da zaštite sustav koji je cijelo vrijeme radio za njih. Smatram da je takvoj politici došao kraj, a toga se oni najviše boje’, zaključio je.

Komentiraj