Božo Ljubić očekuje da će gradonačelnik Mostara opet biti Hrvat

Mi u Bosni čekamo Godota, izjavio je za N1 Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, koji okuplja hrvatske parlamentarne stranke u BiH.

“Upotrijebio sam tu metaforu jer politički akteri u BiH, predstavnici sva tri konstitutivna naroda ponašaju se kao da će neko doći izvana i riješiti naš problem. Kada je potpisan Dayton bio sam ministar zdravlja u Sarajevu i podržao sam taj sporazum jer sam znao da svaki dan rata donosi veliki broj mrtvih i ranjenih, ali sam i tada imao dvojbe. BiH je danas disfunkcionalna država. Treba nam poštovanje temeljnih načela Daytona, a to je BiH kao višenacionalna država može biti ustrojena samo na jasnim federalnim načelima”, rekao je Ljubić.

Kazao je kako je “osnovna stvar koju moramo uraditi odmah, najkasnije do polovine sljedeće godine, jest izmijeniti Izborni zakon da se hrvatskom narodu omogući legitimno predstavljanje”. “To je sigurno najveći problem BiH”, zaključio je.

Komentirao je izbore u Mostaru, koji će se održati 20. prosinca. “Dobro što će Mostar konačno imati izbore i dobiti legitimne političke predstavnike. Istakao je kako očekuje fer političku utakmicu i pobjedu stranaka HNS-a”, kazao je. “Kao čelnik HNS-a očekujem da stranke HNS-a, koje izlaze u tri zasebne koalicije osvoje dovoljan broj mandata da izaberu gradonačelnika. Ne očekujem da će se išta bitno u odnosu snaga promijeniti, osim da ćemo imati legitimno i legalno vijeće koje će pomagati gradonačelniku u rješavanju nagomilanih problema”, rekao je Ljubić.

Na pitanje da li očekuje promjene kao u Banjaluci i Mostaru, rekao je: “Ne. Ne može se ponoviti ta situacija. U Banjaluci smo imali takmičenje eminentno srpskih stranaka, u Sarajevu eminentno bošnjačkih stranaka bez obzira na predznak”. Kazao je kako trenutno nema uvjeta da u Mostaru bude gradonačelnik druge nacionalnosti osim hrvatske, ali da se to može dogoditi u budućnosti.

 

Komentiraj