Nacional je u novom broju objavio policijske dokumente da je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić 2011., dok je bio zamjenik ravnatelja policije, otkrivao detalje policijskih istraga osumnjičenima. Odnosi se to na 2011. godinu i ‘aferu elitna prostitucija’, jednu od najkontroverznijih afera u Hrvatskoj u proteklom desetljeću.

Brkić je još 2011. kriminalcima i kurvama odavao informacije o istragama

Brkić je, tada u ulozi zamjenika ravnatelja policije, ključnim protagonistima afere dojavio da se nalaze pod mjerama tajnih izvida hrvatske policije

‘…Tijekom iste kriminalističke obrade obavljeni su obavijesni razgovori sa Sarom Sikirić, M.M, K.P, N.S. i M.T.K. na okolnosti pribavljanja informacije da se nad Sarom Sikirić i drugima provode posebni izvidi. U obavijesnim razgovorima došlo se do saznanja da je zamjenik Glavnog ravnatelja policije, g. Milijan Brkić, na neutvrđenom mjestu neutvrđenog dana između 3. i 20. lipnja 2011., N.S. dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i M.T.K.’, piše u policijskom dokumentu sastavljenom 25. srpnja 2011.

Dokument je sastavio Božo Barbarić, načelnik riječkog Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala pri Policijskom nacionalnom uredu za suzbijaje kroupcije i organiziranog kriminaliteta, a među ostalim, dostavio ga je na ruke Vitomira Bijelića, tadašnjeg načelnika Uprave kriminalističke policije. Dokument nosi sljedeći naslov: PREDMET: Kompromitacija posebnih izvida.

Tajne veze Brkića i elitne prostitucije

Riječki policajac Božo Barbarić od 1990. godine radi u policiji, a sudjelovao je u istragama narkoscene, kao i velikim istragama koje su uključivale Ivu Sanadera i Milana Bandića.

“I pauka na zidu i miša u rupi, tko god imalo skrene, neka zna da će biti otkriven ma u kojoj se rupi skrivao, to je poruka svima”, rekao je Barbarić u veljači 2014. godine kada su otkriveni detalji operativne akcije “Favela”, višemjesečne istrage u kojoj je raskrinkana dilerska zločinačka organizacija povezana s  narkomafijom  u policijskim redovima u PU istarskoj.  Prije afere “pokvareni policajci”, na koju je bio izuzetno ponosan, vodio je akciju u kojoj su uhićeni krivotvoritelji novca i otkrivena prva hrvatska ilegalna tiskara eura u Bjelovaru, kao i s kolegama iz Slovenije akciju protiv krijumčara narkotika čiji se lanac protezao od Albanije do Italije. Slovenska mu je policija dodijelila i priznanje, Bronasti znak policije, za međunarodnu suradnju u rješavanju slučaja ubojstva talijanskog državljanina u Sloveniji, u kojoj je Barbarić sa svojom ekipom otkrio ključne dokaze.

Nakon što je radio na poslovima suzbijanja općeg i organiziranog kriminala postao je načelnikom  Odjela kriminaliteta droga što mu je bila prva šefovska pozicija. Označen je tada jednim od najperspektivnijih kadrova policije. Potom je u travnju 2009. imenovan načelnikom Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u Rijeci, a tri mjeseca poslije,  postao je i šef policijskog Uskoka u Zagrebu. Ipak, nakon malo više od godinu dana vratio se u Rijeku. Često su ga zvali da sudjeluje i vodi velike istrage u zemlji. Tako je pozvan u Zagreb da do kraja istraži ‘aferu Agram’.

Komentiraj