Božinović: “Za sada nema razloga za oštrije mjere”

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović komentirao je porast novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj i poručio kako prate razvoj situacije, ali naglasio kako moraju balansirati između mjera, gospodarstva i turizma.

Nema razloga za oštrije mjere

”Znate da smo uvijek govorili da s mjerama balansiramo između gospodarskih aktivnosti i zaštite života. Trenutačno nema indikacija da bi trebali pooštriti neke mjere, ali to je uvijek mogućnost. Vidjet ćemo u kojem smjeru ide ovo ono žarište”, rekao je u Dnevniku Nove TV

Odgoditi putovanja

”Ako se putuje u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i druge zemlje u regiji, tu stvarno mora postojati neki razlog, a ne otići po nešto bez čega se može. Davno smo konstatirali da prekogranično kretanje nosi sa sobom rizike. Što se tiče turista, propisali smo sve mjere u ugostiteljstvu i turizmu”, poručuje Božinović.

Za sada nema promjena na granicama

”Otvorili smo stožer u Zadru i Splitu koji se bavi sa sigurnošću u priobalnom dijelu”, kaže i dodaje da će se u slučaju bilo kakve pojave zaraze promptno reagirati. ”Siguran sam da imamo, a ako i nemamo imat ćemo odgovor na svaki izazov”, rekao je Davor Božinović.

Kada je riječ o vjenčanjima i većim slavljima, Božinović kaže da, kad bi se svi pridržavali svih propisanih mjera, ne bi bilo potrebe o razgovoru o tome hoće li se moći normalno održavati velika slavlja. Otkrio je da se neće uskoro omogućiti dolasci državljana iz trećih zemalja. ”Tu sigurno nećemo ići u liberalizaciju u dogledno vrijeme. Europska komisija izašla je s preporukama. Vidjet ćemo epidemološku situaciju”, zaključio je načelnik Nacionalnog stožera.

Davor Božinović na pitanje hoće li se svim građanima, pa i onima u samoizolaciji, omogućiti da izađu na parlamentarne izbore i ispune svoju građansku dužnost, kaže da će epidemiolozi napraviti preporuke i za te ljude.

”Ali ne bih prejudicirao brojke niti hoće li ih biti. Između DIP-a i Stožera postoji komunikacija”, poručio je.

 

 

Komentiraj