Božinović: “Za ovu bolest nema obaveze cijepljenja jer je nova, ali i to ne bi bio novi moment”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je, na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, premijera Andreja Plenkovića suočio s nekoliko ozbiljnih pitanja i otvorio diskusiju o po njemu jednim od ključnih izazova u suočavanju s pandemijom koronvirusa.

Jedno od tih pitanja bilo je i kako onim građanima Hrvatske koji nemaju tu namjeru, planira narediti da se cijepe protiv korone. Milanović to smatra izuzetno osjetljivim te je otvorio pitanje trebaju li oni koji se ne žele cijepiti proći bez posljedica. U tom smislu otvorio je diskusiju treba li takvim ljudima uskratiti neka druga prava te kako to zakonski regulirati, prvenstveno zbog opasnosti za širu zajednicu koja može proizići iz situacije ako se pokaže da se jedan veći broj ljudi nema namjeru cijepiti.

“Rekao je da postoje posljedice ako roditelji ne šalju djecu u školu te da je to zakonom jasno regulirano. Pa je povukao paralelu s pandemijom korone, navodeći kako je jako bitno tu povući jasnu granicu. Podsjetio je na to tko i kako može inicirati određene zakonske promjene. Milanović misli unaprijed i smatra da je to izazov s kojim će se Vlada vrlo brzo suočiti te upozorava da se za njega treba znati adekvatno pripremiti”, ispričao je izvor upućen u sadržaj onoga što je Milanović na sjednici govorio za Nacional.

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u utorak je, nakon sastanka sa svim županima, komentirao mogućnost da Vlada zakonom regulira obavezu cijepljenja protiv koronavirusa.

“Po zakonu u zaštiti pučanstva postoje cjepiva koja su obvezna. Svakako, mi moramo znati da bi cjepivo zaustavilo epidemiju trebalo bi biti procijepljeno 70 posto, vodit ćemo računa da se to dogodi”, kazao je.

Dodao je da, u svakom slučaju, moraju učiniti sve da se najveći broj građana cijepi jer to je zapravo cilj da bi cijela ta operacija bila uspješna. “A svima nam je cilj da izađemo iz epidemije, svi se nadaju cjepivu, ono je tu negdje, možemo na njega računati. To nam otvara mogućnosti strožih mjera, možemo procijeniti dokad bi one trajale. Ali za to nam treba podrška građana, i zbog sebe i zbog našeg načina života. Što se prije taj cilj ostvari, prije ćemo ili skinuti maske ili se vratiti u nešto što je način života u koji smo navikli”, rekao je.

“Hrvatska ima obavezu cijepljenja za neke bolesti. Za ovu nema jer je nova, ali i to ne bi bio novi moment”, dodao je.

Milanović predložio Plenkoviću da Vlada zakonom regulira obavezu cijepljenja protiv korone

Komentiraj