BOŽINOVIĆ: “Više od 96 posto građana pridržava se epidemioloških mjera”

 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je, na sjednici Vlade, kazao da je nadzorom utvrđeno da se više od 96 posto građana, poslodavaca i organizatora događanja pridržava propisanih epidemioloških mjera.

“U ovom smo razdoblju intenzivirali nadzor nad provedbom propisanih mjera i preporuka i možemo konstatirati da se građani, ali i poslodavci te organizatori raznih događaja u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera, nekih 96,8 posto”, istaknuo je Božinović na sjednici u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Apelirao je na odgovorno ponašanje i svijest građana jer nije namjera uvesti sankcije i daljnja ograničenja, već je cilj normalno funkcionirati i pozitivnim primjerima osigurati funkcioniranje gospodarstva i života. Istaknuo je i da je cilj da u Hrvatskoj sigurno borave domaći i strani turisti, trenutno imamo 492.000 turista, od čega 85 posto stranih.

“U proteklom su tjednu na razini države lokalni stožeri u suradnji s policijom i Državnim inspektoratom proveli ukupno 9757 nadzora te je utvrđeno 317 nepravilnosti, što čini 3,2 posto”, izvijestio je ministar.

U nadzor su se uključili inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji provjeravaju pridržavaju li se prijevoznici i putnici epidemioloških mjera u javnom gradskom, međugradskom i pomorskom prijevozu.

Božinović je podsjetio da je Nacionalni stožer civilne zaštite u prethodnih tjedan dana donio više odluka ili selektivnih mjera. Tako je omogućeno da u morske luke i luke unutarnje plovidbe mogu uplovljavati putnički brodovi koji su na kružnim putovanjima s najviše 200 putnika, a prije ih je bilo 40. Uvedena je nužna mjera nošenja maski, koje su od 13. srpnja dužni koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, te vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, što uključuje i taksi vozila. Masku su dužni nositi i zaposlenici u trgovinama, kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljstvu koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela i pića te druge osobe koje je na to posebnim uputama obvezao HZJZ.

Od jučer se ta odluka proširila i na zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama te na stranke koje dolaze kod njih, kao i na zaposlenike u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima. Uvedena je mjera za organizacije okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, kojom se od organizatora traži dostavljanje prethodne obavijesti i čuvanja popisa sudionika u slučaju da se netko zarazi na tom događaju, kako bi se olakšao rad epidemiološkoj službi. Produžen je i rok primjene odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza do 31. srpnja.

Komentiraj