BOŽINOVIĆ: “Uvoz virusa iz Srbije bio je nekoliko puta veći nego iz BiH”

Ministar vanjskih poslova Davor Božinović u utorak je za N1 komentirao najavljeno ukidanje obvezne samoizolacije za osobe koje ulaze iz Bosne i Hercegovine.

Božinović je kazao kako se odluka EU o otvaranju granice prema državama očekuje tijekom današnjeg dana. “Mi smo i kao još uvijek zemlja predsjedatelj bili uključeni u te razgovore. EU ima namjeru otvoriti se prema 15-ak država, među njima su Srbija i Crna Gora. Što se Hrvatske tiče, mi ćemo na tom popisu imati i Bosnu i Hercegovinu. Znate da smo imali uvoz virusa proteklih dana iz tih zemalja, ali on je bio nekoliko puta veći iz Srbije nego iz BiH”, objasnio je.

Dodao je da je važno da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom. “Nije neočekivano ni da rastu brojevi ne samo u Hrvatskoj, rastu brojevi nozaraženih u Europi. Prema svemu sudeći, to su blaže kliničke slike”, istaknuo je.

Na pitanje hoće li Hrvatska svejedno otvoriti granicu s BiH, čak i ako se BiH ne nađe u preporukama Europske unije, odgovara: “Preporuke su preporuke. Teško je opravdati činjenicu da smo imali 25, 26 unosa virusa iz Srbije s kojom se otvaramo i 8 unosa iz BiH gdje bismo trebali držati zatvorene granice”, kazao je Božinović za N1.

Komentiraj