Božinović: “Trg sv. Marka neće se zatvoriti za građane i turiste”

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je u emisiji ‘A sada Vlada’ Hrvatskog radija kazao da je, sukladno Zakonu o policijskim postupcima i ovlastima, policija uvela privremene mjere ograničavanja dolaska na trg te kako će policija i sigurnosne službe reći svoje mišljenje u smislu trajnijeg rješenja sigurnosti u tom dijelu grada, ali ne tako da se ne obave razgovori s predstavnicima Vlade, Sabora i stanara.

Naglasio je kako će na ovom mjestu biti striktnija kontrola, ali trg se neće zatvoriti za građane i turiste. “Imamo dva štićena objekta na mjestu koje je otvoreno, a to stavlja sigurnosne službe pred jedan izazov, ali sve ćemo riješiti”, rekao je Božinović i dodao da će se i dalje moći održavati prosvjedi na trgu, što je uostalom i Ustavni sud dopustio.

Hrvatski su policajci, navodi ministar, dobro opremljeni. “Po prvi put policija ima 3 tisuće pancirnih prsluka, ali o njihovoj uporabi odlučuju zapovjednici policije. Nije bilo nikakvih naznaka da bi se mogao dogoditi ovakav incident koji se dogodio na Trgu sv. Marka. Do sada je bila procjena da se ne mora nositi pancirni prsluk, ali to će se vjerojatno promijeniti”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Naglasio je i da je svugdje u svijetu došlo do velikog problema radikalizacije mladih ljudi, ali se uz to uvijek spominju društvene mreže. Kako kaže, govor mržnje na društvenim mrežama se mora riješiti Zakonom o elektroničkim medijima.

Na pitanje možemo li očekivati daljnje postrožavanje mjera u borbi protiv koronavirusa, Božinović je rekao kako će se učiniti sve da do toga ne dođe. “Smatramo da su ove mjere maksimum koji se može propisati, a da bi sve gospodarske aktivnosti mogle funkcionirati. Lockdown ne pada nikome na pamet”, kazao je.

“Ove smo mjere donosili u razgovoru s različitim dionicima gospodarske i socijalne aktivnosti. U partnerskom odnosu, naš je dijalog otvoren i može rezultirati korekcijama”, naglašava Božinović i zaključuje da se ne može reći da će sve biti tako kao što je bilo prije epidemije, zato što to ne bi bilo odgovorno i realno.

Komentiraj