Božinović: “Tek smo na početku razdoblja za koje nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je u Jastrebarskom dao izjavu za medije. Još je jednom ponovio da nema govora o uvođenju policijskog sta ili lockdowna. Poručio je da je dovoljno samo da se pridržavamo mjera koje su trenutno na snazi.

“Mi smo donijeli mjere koje, kad bi se primjenjivale onako kao su zamišljene, ispregovarane i u konačnici propisane, ne bi nam trebale nikakve dodatne aktivnosti u smislu sprješavanja širenja zaraze”, rekao je Božinobić i dodao da prate situaciju.

Skoncentrirali su se, kaže, na kažnjavanje pravnih osoba. “U ovom trenu ćemo se najviše skoncentrirati da ono što je propisano, pogotovo vezano uz obveze pravnih osoba koje organiziraju neke događaje, evente, sve vezano s djelatnostima koje ukljčuju fluktuaciju ljudi, u smislu sankcioniranja svih onih ponašanja koja nisu uskladu s epidemiološkim mjerama. Uložili smo veliki napord s ciljem da se ne zatvaramo. Taj je napor pretočen u konkretne preporuke stožera. Molim sve da se pridržavaju mjera, to nam je jedini načni da usporimo širenje virusa u RH”, kaže ministar.

Istaknuo je da se građani, sve dok traje epidemija, trebaju suzdržati druženja, privatnih zabava, sastajanja. “Mi propisujemo ono što je javno, ono što je u domovima niti možemo niti hoćemo kontrolirati. Ali u tim okolnostima se ljudi najviše opuste i onda dolazi do širenja virusa. Nije ovo velika filozofija. U praksi to nije ugodno niti lagano, ali to je jedini način da se prebrodi ova kriza”, dodao je Božinović.

Ministar unutarnjih poslova kaže da Stožer može donijeti odluku, a epidemiolozi preporuku, ali ništa se neće postići ako građani to ne prihvate.

“Sankcionirat će se organizatori i vlasnici objekata ako se u njihovom objektu ne pridržavaju mjera. Sve je propisano kad je u pitanju rad klubova. Neku noć dođe inspektor i vidi da se pleše u klubu i u tom slučaju je kazna bila 30.000 kuna”, rekao je.

Dodao je da se ne planira uvesti policijski sat.

“Naravno da su brojke alarmantne, svaki dan nam brojevi rastu. To je alarm, zvono koje treba zazvoniti svakome od nas. Mi svakodnevno, već devet mjeseci, ponavljamo isto. Nije bila uvijek ista situacija. Ljeti nije bilo potrebe za tvrđim porukama. Mi smo tek na početku razdoblja za koje nitko ne može reći do kojih vrhunaca može ići ova epidemija”, zaključio je.

Komentiraj