Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da Hrvatska nema mogućnost prosvjedovati zbog zabrane prolaska kroz Sloveniju zagrebačkom srednjoškolcu porijeklom iz Sirije u sklopu organizirane đačke ekskurzije jer je slovenska policija striktno provodila direktivu EU-a.

“Radi se o provedbi direktive EU-a vezano uz putovanje osoba koja uživaju međunarodnu zaštitu u zemlji članici EU-a. Dakle, u ovom slučaju sve osobe koje su ostvarile pravo na međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj slobodne su kretati se Republikom Hrvatskom. Što se tiče odlaska u druge članice EU-a, u tom slučaju svaka država članica može prema njima primijeniti pravila, propise koji vrijede u odnosu na sve građane takozvanih trećih zemalja”, kazao je Božinović novinarima.

Kaže kako Hrvatska nije u mogućnosti prosvjedovati “zbog striktne primjene te direktive”.

“Međutim, ja sam siguran, da je bila situacija na hrvatskoj graničnoj kontroli, da bi hrvatski policajci uzeli u obzir činjenicu da se radi o organiziranom prijevozu, o djeci jedne škole, jednog razreda, i barem pokušali, ako ima nekih tehničkih nedostataka, u suradnji s kolegama s druge strane, riješiti taj problem”, izjavio je Božinović.

Komentiraj