BOŽINOVIĆ SE 2017. NAŠAO PRED IZAZOVOM: Zbog Roberta Kopala rastu napetosti u MUP-u

Objavljeno u Nacionalu br. 1003, 11. srpanj 2017.

Kopalu neskloni izvori iz MUPa tvrde da on kontinuirano pokazuje tendenciju nezakonitog miješanja u rad policije, dok se s druge strane tvrdi da on želi unaprijediti internu komunikaciju, osuvremeniti postupanje policije i povećati transparentnost nabave, što mnoge iritira

Raste napetost u MUP-u, a u središtu priča koje se s tom napetošću povezuju nalazi se državni tajnik MUP-a Robert Kopal. Kopal je donedavni specijalni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost, a nakon smjene Mostovih ministara u Vladi, među kojima se nalazio i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, Kopal je iz Ureda premijera prebačen na zahtjevan položaj državnog tajnika u MUP-u. S te je pozicije tehnički vodio to ministarstvo sve dok na funkciju ministra, nakon uspjelog preslagivanja Vlade, umjesto Orepića nije dospio Davor Božinović.

Više se izvora unutar MUP-a Nacionalu požalilo na Kopala, pripisuju mu više neprimjerenosti u obnašanju funkcije na kojoj se nalazi, a količina tih zamjerki, kao i njihov intenzitet, mogu upućivati na dvojake zaključke: ili je Kopal doista u najmanju ruku nespretno i odveć ambiciozno ušao u obnašanje nove dužnosti; ili je zbog ambicioznosti počeo iritirati brojne strukture unutar policijskog sustava koje ga možda doživljavaju kao prijetnju vlastitom utjecaju; ili dosad uhodanim, moguće spornim načinima ponašanja, koje Kopal pokušava energično mijenjati. Kopalu bliski izvori demantiraju sve neprimjerenosti s kojima ga se povezuje.

Kopal ima zanimljivu profesionalnu biografiju. U svom životopisu, među ostalim, navodi da je bio viši menadžer u POA-i i SOA-i; da je obavljao poslove glavnog obavještajnog analitičara MUP-a; kao i da je tijekom svog ranijeg rada u MUP-u sudjelovao u značajnijim kriminalističkim istraživanjima zbog čega je dobio i godišnju nagradu ministra unutarnjih poslova, ali je i iznimno promaknut u najviše inspektorsko zvanje.

U životopisu navodi i da je vodio i predavao na stotinjak analitičkih radionica u Hrvatskoj i inozemstvu, među ostalim, trenirao sigurnosne i policijske službenike 11 država te dizajnirao nekoliko specijaliziranih informacijskih analitičkih sustava. Navodi i da je certificirani trener obavještajne analitike (intelligence analysis techniques) i certificirani trener analitičkog SW (intelligence analysis softwares). U životopisu navodi i da je sudjelovao i vodio više nacionalnih i međunarodnih analitičkih projekata (Head of PIU & Key Expert: “CARDS Twinning project: “Criminal Intelligence System”, Phase 1&2″ – Project Liaison Officer na UNODC projektu “Strengthening of Capacities for Collection and Analysis of Criminal Intelligence in Southeastern Europe” i dr.). U životopisu mu stoji i da je prodekan za R&D na Visokom učilištu Algebra; voditelj diplomskog studija Digitalni marketing i Podatkovni smjer na Visokom učilištu Algebra; predavač i gost predavač na više visokih učilišta u RH i inozemstvu; da je objavio pedesetak stručnih i znanstvenih radova u Hrvatskoj i inozemstvu te je izlagao na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama za IT.

Kopalu neskloni izvori iz MUP-a tvrde da on kontinuirano pokazuje tendenciju nezakonitog miješanja u rad policije te tvrde da se on izravno upliće u nadležnosti i rad Ravnateljstva policije. Opisuju ga kao čovjeka koji svojim djelovanjem zapravo politizira sustav pa čak i pokazuje tendencije zlouporabe svog položaja jer, kako tvrde, nameće svoje osobne i profesionalne afinitete i interese iz pozicije svog položaja u MUP-u.

 

Ili je Kopal nespretno i odveć ambiciozno ušao u obnašanje nove dužnosti, ili je zbog želje da uvede kvalitativne promjene počeo iritirati strukture unutar sustava koje ga zato doživljavaju kao prijetnju

 

“Odmah pošto je postao državni tajnik počeo je kadrovski preslagivati neke pozicije unutar MUP-a. Čak je sazivao Kolegije glavnog ravnatelja policije i davao izravne zadaće policiji, što predstavlja izravno kršenje Zakona o policiji. Naime, tim je zakonom posebno naglašena profesionalnost djelovanja policije. Upravo zbog sprječavanja politizacije sustav je postavljen tako da su jasno razgraničene nadležnosti ministarstva i policije, pri čemu glavni ravnatelj policije upravlja radom policije i Ravnateljstva policije. To se Kopalovim dolaskom počelo mijenjati. Kopal redovito poziva djelatnike Ravnateljstva policije bez znanja i konzultacije s glavnim ravnateljem policije i njihovim nadređenima čime ignorira hijerarhiju u policiji, a želi i da ministarstvo preuzme ulogu glasnogovorništva od Ravnateljstva”, tvrdi izvor iz MUP-a koji je nesklon Kopalu.

Kopalu bliski izvori to demantiraju. Oni navode da je Kopal predan svojoj ambiciji da se funkcioniranje sustava unaprijedi te je počeo sugerirati da se održavaju kolegiji na kojima će se kvalitetnije i intenzivnije razmjenjivati informacije, temeljem čega će se osigurati bolja informiranost ministra Božinovića, što bi mogla biti najbolja podloga za njegovo uspješno obnašanje ministarske dužnosti. “Međutim, ne radi se o razmjeni bilo kakvih povjerljivih informacija koje bi izravno zadirale u otvorene obrade ili koje bi ikako kompromitirale neovisnost policijskog postupanja. Svakako postoji jedan dio informacija koje se mogu kvalitetnije i proaktivnije razmjenjivati – primjerice situacije na graničnim prijelazima na vrhuncu turističke sezone i slično. Kao što postoji i potreba za unapređenjem interne komunikacije”, tvrdi izvor blizak Kopalu.

Izvori Nacionala iz MUP-a koji su neskloni Kopalu sumnjaju u njegove mogućnosti. U prilog tomu navode da je Kopal prilikom istrage u aferi Dnevnice, povezanom sa Tomislavom Sauchom, bio osoba za kontakt prema DORH-u te da je u tom svojstvu DORH-u dostavljao dokumentaciju u tom predmetu i osobno sudjelovao na nekim sastancima u DORH-u gdje se raspravljalo o tom slučaju.

“Slučaj je odrađen ili traljavo ili tendenciozno. Saucha je vlastitom istragom oborio glavne teze na kojima se temeljio slučaj, a potom se radila kontrola štete iznenadnim pozivanjem glavnog državnog odvjetnika Cvitana na neobičnu press konferenciju u Vladu. Kopal se u toj situaciji nije proslavio, ali se povezao s jednim djelatnikom PNUSKOK-a (P.M. identitet poznat i potvrđen redakciji Nacionala) koji je raspoređen na rad u Uskok. Kopal mu je ponudio napredovanje u karijeri, a čak ga je zatražio i neke životopise još nekih po njegovu viđenju kvalitetnih policijskih službenika koji bi bili od povjerenja, kako bi ih se promoviralo u radu. To je čisto politiziranje postupka kadroviranja”, tvrdi policijski izvor nesklon Kopalu, koji je precizno otkrio imena više ljudi koje Kopal, po njegovim tvrdnjama, želi kadrovski promovirati.

 

Kopalu imputiraju da zagovara uvođenje analitičkih alata za unapređenje obuke policajaca koje prodaje tvrtka IN2 data u kojoj je Kopal bio član društva, ali njemu bliski izvori to demantiraju

 

Izvor blizak Kopalu demantira bilo kakvo Kopalovo neprimjereno ponašanje u tom slučaju. “Točno je da su njih dvojica u toj specifičnoj situaciji kontaktirali. Međutim, može se empirijski provjeriti je li i koliko kadrovskih preslagivanja bilo. Ako su povlačeni neki potezi, to se radilo na iznimno kratak period, a sve značajnije procese usmjeravat će ministar i to na način koji će vrlo brzo i ekstenzivno uskoro javno predočiti. To su najobičnija podmetanja s ciljem pokušaja diskreditacije. Kopal je upravo suprotno, osoba koja je počela inzistirati na transparentnosti procedura. Otkrio je neobično puno pozivnih natječaja visoke vrijednosti. Moguće je i da te interesne grupacije, čije su privilegirane pozicije sada počele postajati upitne, stoje iza tih pokušaja njegova potkopavanja”, kaže izvor koji je s Kopalom ranije surađivao.

Kopalu imputiraju da zagovara uvođenje određenih analitičkih alata za unapređenje obuke policajaca koje inače prodaje tvrtka IN2 data. Radi se o tvrtki u kojoj je Kopal bio član društva pa mu pokušavaju imputirati potencijalni sukob interesa. Međutim, izvori bliski Kopalu to također demantiraju navodeći kako je on prestao biti član tog društva, kao i da tvrdnje o favoriziranju tvrtke IN2 zapravo zvuče podcjenjivački jer si Kopal takvo što ne bi dopustio.

“Kopal na radnim sastancima često govori o terorizmu. Tako se stječe dojam da mu je to jedina tema interesa. Kad priča o terorizmu, Kopal doslovno navodi da osjeća da će se dogoditi teroristički napad u Hrvatskoj. Zabrinjavajuće je da to govori iz pozicije državnog dužnosnika jer njegov privatan osjećaj ne bi trebao biti važniji od stručne analize, a tako i zaziva teroristički napad kao svojevrsno proročanstvo. Dogodi li se napad na Hrvatsku, njemu će se pripisivati da je taj napad predvidio i na njega upozoravao. Međutim, činjenica da jedan državni dužnosnik svoje podređene uvjerava da on ima osjećaj da će se napad dogoditi predstavlja pritisak na analitičare u MUP-u da prilagode svoja razmišljanja Kopalovom osjećaju, što je opasno. Kopal se predstavlja kao osoba s velikim analitičkim iskustvom, mediji ga proglašavaju bivšim glavnim analitičarem SOA-e iako je on ondje bio voditelj arhiva”, tvrdi Kopalu nesklon izvor.

Kopalu bliski izvori to demantiraju navodeći da on doista ima veliko analitičko iskustvo te da pokušava naći primjeren način kako da se neka postupanja policije unaprijede. “Mnogo je nerada u policiji. Svaki glasnik očekivanih promjena nailazi na predvidljive otpore. Kopal je jedan energičan i pošten čovjek te o njemu mogu reći samo najbolje”, izjavio je za Nacional izvor koji je s Kopalom ranije surađivao u sigurnosnoj službi.

 

Kopala prilično cijeni premijer Plenković i to zbog njegovih specifičnih i korisnih savjeta vezanih uz krizno komuniciranje, a blizak je i s Davorom Božinovićem, a neke bivše kolege drže ga za poštenog i radišnog

 

Kopalu pripisuju i to da je za vrijeme rada u sigurnosnim službama sudjelovao u izradi čuvene medijske prezentacije kojom se pokušalo upozoriti državni vrh kako tadašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić, u nastojanjima da locira tada odbjeglog generala Antu Gotovinu, zajedno sa svojim “para-policijskim timovima” i pojedinim novinarima, sudjeluje u obavještajnim manipulacijama na vezi sa stranim špijunima. To je izazvalo potres u tadašnjem državnom vrhu, a prezentacija je bila korisna jer je pokazivala kako se sve manipuliralo u slučaju tada odbjeglog generala Gotovine kako bi se usporio pristupni proces Hrvatske prema EU. Međutim, Kopalu pokušavaju imputirati da je upravo on iz te prezentacije izbacio neke osobe, konkretno Josipa Perkovića, tada moćnog čovjeka iz obavještajnog miljea. Međutim, to nije točno. Perković jeste izbačen iz te prezentacije, ali na taj potez Kopal nije mogao imati nikakvog utjecaja jer je to učinila njemu tada nadređena osoba (Nacionalu je točno poznato koja je to osoba učinila i zašto).

Dodatno se Kopala želi potkopati tvrdnjama da mu nisu obnovljeni sigurnosni certifikati koje mora imati kako bi mogao čitati povjerljive dokumente koji su namijenjeni vrhu MUP-a. Međutim, njemu bliski izvori navode da su Kopalu svi potrebni sigurnosni certifikati obnovljeni.

Postoji i jedna druga razina mogućih rezervi prema Kopalu u pojedinim krugovima unutar HDZ-a. Kopalov uspon u HDZ-u pripisuju Tomislavu Karamarku, Milijanu Brkiću i Vladi Galiću, pa ga se i po toj liniji u nekim krugovima gleda s rezervom. Međutim, Kopala prilično cijeni premijer Plenković i to zbog njegovih specifičnih i korisnih savjeta vezanih uz krizno komuniciranje. Jako je blizak i s Davorom Božinovićem. Zbog toga se Kopalovo ime počelo povezivati s mogućim drugim odgovornim funkcijama na kojima bi mogao završiti. U nekim se novinama Kopala spominje kao kandidata za šefa Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, a neki ga čak vide i kao mogućeg kandidata za novog šefa SOA-e, bude li premijer Plenković počeo pokazivati ambiciju da na čelo te službe postavi čovjeka koji bi bio i njegov izbor. Sve to skupa također može biti putokaz za djelomično razumijevanje neočekivano intenzivnih reakcija i interesa za Kopalovo profesionalno ponašanje. Postoje i oni koji tvrde da Kopal iza sebe nema iskustvo rukovođenja velikim sustavima pa moguće da zato radi neke nezgrapne poteze te da mu treba vremena da se uhoda. U sličnoj se situaciji nalazio i donedavni ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, koji je nedavno odstupio s te funkcije, ali je svoj odlazak obrazložio nekim drugim razlozima.

Komentiraj