Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je na konferenciji za medije predstavio novosti u poslovima registracije motornih vozila.

“Unapređuju se upravni poslovi i rad MUP-a. Građani od danas mogu registrirati svoja vozila na jednom mjestu. Ne moraju više dolaziti na šaltere policijskih uprava i postaja, čime smo cijelu proceduru pojednostavili, olakšali, smanjili gužve i omogućili preraspodjelu djelatnika MUP-a na one poslove koji su u ovom trenutku prioritetni i gdje treba više izvršitelja”, rekao je ministar na početku konferencije.

Dodao je da u Hrvatskoj godišnje ima oko 140 tisuća novih registracija vozila, oko 290 tisuća su poslovi vezani za promjenu vlasništva i oko 250 tisuća zamjena prometnih dozvola. Naglasio je da su upravo u ovim segmentima ostvarili te planiraju ostvariti najveće financijske i vremenske uštede i ministarstvu i građanima.

“Što se tiče konkretnih rješenja, za nova vozila neće biti potrebno vršiti tehnički pregled. Tu očekujemo najviše uštede. Pojednostavljena je promjena vlasništva, više se ne mora ovjeravati ugovor kod javnog biljženika, nego se s ugovorom dođe na stanicu za tehnički pregled i dovrši se cijela procedura, istaknuo je Božinović te nastavio:

“Umjesto dosadašnjih poreza na stjecanje od 5 posto, kad govorimo o vlasništvu nad autima, uplaćivat će se pristojbe koje su upola manje. Kad govorimo o zamjeni prometnih dozvola zbog popunjenosti, to će se također moći obaviti samo u stanici za tehnički pregled i tu će se ostvariti dodatna ušteda od 40-ak kuna. Što se tiče produljenja važenja prometnih dozvola, procedura i cijene ostaju iste. Uvodi se novi izgled obrasca prometne dozvole, vraćamo hrvatski grb”.

Božinović je rekao i kako su izašli ususret motoviklistima, te su za njihove registarske pločice smanjene dimenzije na 180×180 milimetara. ” S primjenom ćemo krenuti 20. svibnja, da se potroše pločice koje imamo na zalihama”, rekao je Božinović.

Otkrio je i kako će prva registracija motornog vozila biti moguća u stanic za tehnički pregled, koja nije u registracijskom području vlasnika, njegovog mjesta prebivališta ili boravišta. “Dosad su mogli prvu registraciju obaviti samo u mjestu prebivališta ili boravišta. MUP ostaje vlasnikom svih evidencija, s tim da stanice za tehnički pregled mogu izvršiti uvid, mogu ih koristiti i unositi podatke”, rekao je ministar.

Božinović je kazao i kako je ukinuta kaucija od tisuću kuna za izvozne pločice, koje su se nakon određenog vremena vraćale pa se vraćala kaucija. “To više nije potrebno. Mislim da sve ovo što smo zajedno i s predstavnicima i Centra za vozila RH, 159 stanica za tehnički pregled već funkcionira po ovim pravilima. Našim zajedničkim radom smo izvršili jednu važnu reformu, pa i reformu uprave u smislu olakšavanja građanima RH da ostvare svoje usluge brže, jednostavnije i, u konačnici, da ih to ne košta skuplje”, rekao je.

Najavio je na kraju konferencije i kako u Ministarstvu trenutno rade na informatičkom eješenju kojim bi se povezali s HAK-om, kako bi evidencije svih onih koji polože vozačke ispite odmah bile elektronički dostupne.

Komentiraj