Božinović: “Predsjedniku Milanoviću možda već ovaj tjedan idemo s potpisima”

Unatoč pobjedi kakvoj se nisu nadali ni u HDZ-u,  očekuje ih teško razdoblje. Vlada neće imati nimalo lak zadatak s obzirom na gospodarsku situaciju i onu sa koronavirusok koja tek dolazi.

U ljetnim ekonomskim prognozama, prvim nakon izbijanja pandemije koronavirusa, dodatno je Europska komisija povećala procjenu pada hrvatskog gospodarstva na 10,8 posto ove godine, a za sljedeću godinu predviđa djelomični oporavak i rast od 7,5 posto. A i epidemija koronavirusa još traje.

Jedan od ključnih ljudi za HDZ-ovu pobjedu je svakako ministar unutarnjih poslova i čelni čovjek Stožera Davor Božinović kojeg se po svemu sudeći Andrej Plenković ne odriče niti u drugom mandatu, a za RTL je prokomentirao buduće poteze.

S potpisima kod predsjednika možda već ovaj tjedan

“Svi zastupnici manjina rekli su da će podržati Andreja Plenkovića kao mandatara nove Vlade, tu je naravno naši partneri iz ranije Vlade, HNS i gospodin Čačić, imamo 76 ‘ruku’, a potpisi se skupljaju, mislim da je to tehnička stvar”, rekao je Božinović, dodavši da će k predsjedniku Republike čim se za to stvore uvjeti: “Vrlo brzo, mislim da je realno da to bude idući tjedan. Možda i ovaj”.

Kazao je da im nitko dodatan nije “pokucao na vrata”: “Mi imamo potrebnu većinu za sastavljanje Vlade tako da ne ovisimo ni o kome”

U HDZ-ovom programu je i smanjenje broja ministarstava. “O tome se razgovara, razgovarat će se i s partnerima, kad budu razgovori pri kraju, obavijestit ćemo javnost. U normalnim uvjetima se drugi dan još slavilo, a mi smo već na kraju da dovršimo ovaj proces vrlo brzo, što mislim da je važno”, kazao je Božinović u razgovoru za RTL.

Hoće li manji broj ministarstava biti samo “kozmetička” promjena?

“Postoji nešto što su državni poslovi, ti poslovi se obavljaju, a ukoliko dođe do smanjenja ministarstava, to bi značilo i efikasnost, manje dužnosnika u tom izvršnom dijelu i mislim da je to dobra poruka”, odgovorio je Božinović.

U medijima su se pojavile spekulacije kako bi nacionalnim manjinama moglo pripasti ministarstvo bez portfelja, no Božinović kaže da s manjinama još nisu sjeli i razgovarali.

Je li moguće da takvo ministarstvo dobije Milorad Pupovac?

“Mislim da je sam on otklonio tu mogućnost. Vidjet ćemo kad ćemo razgovarati hoće li uopće biti takav zahtjev.”

Ostaje li Božinović u Vladi? On je, kaže, spreman: “O tome odlučuje predsjednik stranke i vodstvo stranke. Ja sam spreman na sve što stranka i premijer budu tražili od mene”.

Marijana Petir spominje se kao moguća ministrica poljoprivrede. Hoće li u Vladu ili će ostati u Saboru?

“Nisam čuo za to. Ona je sigurno verzirana u pitanjima za poljoprivredu, tome se može pridonijeti na razne načine. Mislim da je Odbor za poljoprivredu također voema važan i bit će veoma važan. Ona je izabrana u Sabor”, odgovorio je Božinović.

Naglasio je da je stranka polučila veliki rezultat na izborima. “Moža i povijesnu pobjedu, pogotovo u odnosu na glavnog oponenta. Prioritet je sastaviti većinu i Vladu i krenuti s poslom kojeg ima prilično”, rekao je Božinović.

 

Komentiraj