Božinović: “Policija sigurno neće obilaziti stanove, ali privatna druženja najveći su izvor zaraze”

“Tamo gdje vidimo da neki šalju poruke poput onih jučer koji dožive osudu najvećeg dijela građana, mislim da je to najveća kazna i mjera. Dobro je da se čuju da normalan svijet vidi s čime smo sve okruženi.” Tako je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite komentirao jučerašnji prosvjed protiv Stožera i epidemioloških mjera u središtu Zagreba.

Govorio je o mjerama i odbijanju Stožera da uvede strože mjere, koje predlažu epidemiolozi. “Maske na javnim mjestima su obvezne gdje se ne može držati razmak od metar i pol. Pretpostavljam da je vaše pitanje usmjereno na sankcioniranje onih koji ih ne nose. Sve više građana se odgovorno ponaša. Što se tiče događaja od vikenda, sastavljeno je izvješće inspektora civilne zaštite. Kad govorimo o mjerama, u nekim zemljama je policijski sat, lockdown totalni i vidite što se događa. Problem striktnih mjera je što u ovom trenutku nitko ne može reći koliko će trajati. Uz epidemiološke razloge moramo voditi računa o ekonomiji, raspoloženju u društvu, o mentalnoj slici nacije. Ako nema druge, postoje sankcije i one će se primjenjivati. Tamo gdje vidimo da neki šalju poruke poput onih jučer koji dožive osudu najvećeg dijela građana, mislim da je to najveća kazna i mjera. Dobro je da se čuju da normalan svijet vidi s čime smo sve okruženi.”

“Horizontalne mjere mogu se postrožiti na županijskim razinama. Varaždinska i Međimurska sad imaju strože mjere”, dodao je Božinović i rekao: “Tamo je sad smanjen broj osoba za javna i privatna okupljanja. Skrenuo bih pozornost na privatna okupljanja. Policija sigurno neće ići po stanovima i brojati koliko je ljudi, ali važno je znati da su sad privatna druženja najveći izvor zaraze i zato pozivamo sve ljude da ograniče kontakte pogotovo pred Martinje.”

Komentiraj