Božinović: “Otvaranje tržnica tek kada se steknu uvjeti i osigura fizička distanca”

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je kako se informacija o mogućem otvaranju tržnica očekuje tijekom dana, sukladno procjeni struke.

“Svi lokalni stožeri civilne zaštite upoznati su s pravilima epidemiološke struke. Kad dobijemo informacije da se osigurala fizička distanciranost uz druge higijenske mjere, odluku ćemo objaviti. Očekujemo to tijekom današnjeg dana, interes je velik. Ono što je bitno jest da se to stvarno dobro pripremi kako nam ne bi opet neka tržnica postala žarište epidemije” rekao je Božinović.

Bez otvaranja škola i vrtića

Tražimo balans između popuštanja mjera kako bi život išao dalje. Preuranjeno je govoriti što i kada, no to nam je stalno u fokusu. Krivulja rasta nam treba biti linearna, a ne eksponencijalna, trebamo težiti da uđe u ravninu i počne padati. Tek tada možemo reći da su se ispunili uvjeti da se više toga otvori. No, i onda će se svi morati pridržavati epidemioloških mjera sve dok ne budemo imali medicinsko rješenje u obliku lijeka ili cjepiva, naglasio je Božinović za Večernji list i dodao kako se u ovom trenutku sigurno ne razmišlja o otvaranju škola i vrtića.

 

Komentiraj