Božinović o popuštanju epidemioloških mjera: “I dalje je potreban oprez zbog pojave novog soja koronavirusa”

Ministar unutarnjih poslova i prvi čovjek Nacionalnog stožera Davor Božinović komentirao je eventualno popuštanje epidemioloških mjera, ali e naglasio da je zbog pojave novog soja koronavirusa, potreban oprez.

Mogu ponoviti da se stanje analizira svakodnevno. Nismo mogli govoriti o novim varijantama dok nisu otkrivene, ali to moramo uzeti u obzir. Za očekivati je da će toga biti još. Bitno je da se novi moment shvati ozbiljno, moramo pratiti i situaciju u susjednim zemljama. Uzimajući u obzir novu varijantu virusa zemlje su različito reagirale, neki su se odlučili na još čvršće zatvaranje. Otegotna okolnost je što se to događa u jeku cijepljenja koje ne ide po planu. Danas ćemo imati i Znanstveni savjet Vlade gdje će se razgovarati o tome. Moramo uzeti u obzir i vremensku prognozu koja najavljuje vrlo niske temperature. Sve to ćemo uzeti u obzir. Nova varijanta je čini se prisutna od 20. siječnja, koliko znamo. U tih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu, već padaju. Možda ne u stopama kao u početku, ali i dalje padaju. Oko ovog pitanja će se još puno govoriti kako bismo donijeli odluku koja će s jedne strane zaštiti ljude, a s druge odluku koja mora biti racionalna, i kad je u pitanju zaštita zdravlja i ekonomske aktivnosti.”

“Nadam se da ćemo svi doprinijeti da naša odluka 15. veljače bude primjerena našem trenutnom epidemiološkom stanju”, zaključio je Božinović.

Komentiraj