Božinović o covid-potvrdama: “Mogu ih dobiti svi nakon prve doze cijepljenja”

Ministar unutarnjih poslova, voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade Davor Božinović u utorak je u Saboru održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o covid-putovnicama.

U utorak su se, naime, preko sustava eGrađani i u uredima HZJZ-a počele izdavati EU digitalne covid-potvrde, u javnosti poznatije kao covid-putovnice.

“Počele su se danas izdavati, građani mogu dobiti potvrdu. Mogu potvrdu dobiti i oni koji su se cijepili jednom dozom, ako je od toga prošlo 22 dana. Uz Hrvatsku su danas spremne Njemačka, Italija, Danska da krenu s izdavanjem potvrda. Zasad se 13 zemalja konektiralo na europski pristupnik za covid-putovnice. Ulazak u druge zemlje ovisi o tim zemljama. Svi koji imaju potvrde mogu ući u Hrvatsku, napravit ćemo demonstraciju na granici”, rekao je Božinović novinarima u Saboru.

Dodao je da je ulazak u zemlju još uvijek suvereno pitanje svake članice EU. “Austrija je mislim isto donijela kao i Hrvatskua 22 dana od prve doze”, kaže ministar unutarnjih poslova i dodaje da je već izdano više od 30 tisuća covid-potvrda, “Mi smo to vrlo ozbiljno shvatili, radili smo intenzivno na tome, posebno informatički stručnjaci”, poručio je i naglasio da se potvrda dobije za ‘nekoliko desetaka sekundi’.

Nije znao odgovoriti može li se zasad u više zemalja s covid-potvrdom. “Svi s covid-potvrdom mogu ući u Hrvatsku, minimalno će se zadržavati na granici. Mi smo tu liberalni, jedna doza i 22 dana. Bilo bi dobro da sve zemlje imaju ista pravila”, rekao je Božinović.

Istaknuo je da se zasad covid-potvrde dobivaju samo za cijepiva odobrena u EU. “Barkod će se moći pokazati i na mobitelu, a papirnata varijanta je napravljena na razini EU tako da se može presavinuti i da se na na granici može pokazati samo dio s barkodom. Svaka država može ove potvrde upotrijebiti i izvan konteksta ove upotrebe za prelazak granice”, rekao je Božinović u Saboru.

Komentiraj