BOŽINOVIĆ ‘Nema potreba za panikom i stvaranjem zaliha’

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za HRT je komentirao aktivnosti Nacionalniog stožera civilne zaštite u slučaju koronavirusa.

“Od same pojave virusa u Kini Ministarstvo zdravstva je uspostavilo krizni stožer u kojem su participirali i predstavnici ostalih tijela. Mi smo prošli tjedan donijeli odluku o imenovanjima u tom nacionalnom stožeru pretpostavljajući da će virus prije ili kasnije doći i u Hrvatsku”, kazao je ministar, dodavši da su svi ljudi koji su do sada zaraženi koronavirusom imali blage simptome.

“To je jedna bolest koja je nova i utoliko je izazvala ovoliko pozornosti. No sve službe koje su nadležne, pogotovu naše zdravstvo koje ima iskustva s takvim bolestima, rade intenzivno i rade dobar posao. Uloga stožera, pa i ovog nacionalnog,  je da pruži jednu logističku potporu svim njihovim naporima kako bi se liječnici i epidemiolozi mogli posvetiti svome poslu. To naravno uključuje i informiranje javnosti. Mi ćemo sutra u 9 sati imati pressicu u stožeru civilne zaštite gdje će biti i ministar Beroš i to ćemo raditi dva puta dnevno, svaki dan”, pojasnio je Božinović.

“Na sastanku s regionalnim stožerima civilne zaštite razmotrit ćemo i donijeti određene mjere vezane uz pripremu za neke nove situacije za koje vjerujem da neće biti alarmantne”, izjavio je ministar, dodavši da “nema nikakvog razloga za paniku”.

“Nema potrebe za stvaranjem zaliha. Zaštitne opreme ima dovoljno. Opremu nabavljamo redovito. U kontaktu smo s europskim institucijama. Sigurno je da će i Europa pokrenuti mehanizme zajedničke nabave. Cijela situacija dobro se drži pod kontrolom”, jasno je poručio ministar Božinović.

Komentiraj