Granična policijska postaja Cetingrad dobila je novu zgradu koju su u srijedu razgledali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sa suradnicima, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, vojni biskup Jure Bogdan te predstavnici županijskih i općinskih vlasti.

Na prigodnoj svečanosti istaknuto je da je smještajno obučni centar u koji je uloženo 1,1 milijun kuna iz programa IPA 2012. primjer dobre opremljenosti policije koja radi na osiguranju duge granice prema Bosni i Hercegovini.

“Ovaj objekt potvrđuje da je Ministarstvu unutarnjih poslova u ovom mandatu prioritet podizanje standarda rada hrvatskih policajaca pa i kvalitetnog smještaja”, kazao je Božinović. Dodao je da su policajci do sada, osim u zidanim objektima radili i u nizu kontejnera, a sada imaju standard primjeren policijskim službama svih drugih članica Europske unije.

U ovoj postaji koja pokriva 33 kilometra riječne i nešto više od 22 kilometra zelene granice zaposleno je 164 osoba. U sklopu postaje poslovi granične kontrole obavljaju se na pet graničnih prijelaza i to na stalnom međunarodnom graničnom prijelazu putnika i roba u cestovnom prometu Maljevac i četiri stalna granična prijelaza za pogranični promet Pašin Potok, Gejkovac, Bogovolja i Kordunski Ljeskovac.

Božinović je kazao da s ovakvom opremom i službenicima pokazujemo da po svim bitnim elementima odgovaramo standardima suvremenog europskog policajca, ali i prioritetima europske politike zaštite granica, politici migracija i sigurnosnih interesa.

Nova postaja u Cetingradu, osim nužnog prostora za zaposlenike i građane te operativnog dežurstva, svojim djelatnicima nudi i prostore za odmor i rekreaciju, a tu su i sobe za prepoznavanje s kamerama, dvorana za prihvat većeg broja osoba te zatvorske ćelije.

Ulaganje u zaštitu granica europski i hrvatski nacionalni interes

Na novinarsko pitanje je li Hrvatska uspostavila sve uvjete za uspostavu šengenskog sustava na svojim granicama Božinović je rekao da je Hrvatska pokazala da za nju nema nedostižnih ciljeva te da MUP intenzivno radi na uspostavi svih tehničkih uvjeta. Kazao je i da je “investiranje u zaštitu vanjske granice Europske unije i hrvatske granice europski i hrvatski nacionalni interes”.

Ocijenio je da se mogući prijepori sa susjedima oko bilo kojeg pitanja, uključujući i granično, mogu riješiti samo dijalogom.

U smislu postupanja s ilegalnim migrantima Božinović je rekao da su Ujedinjeni narodi na globalnoj razini ušli u tu problematiku i razdvajaju pojam izbjeglica od pojma ilegalni migrant te da “nema države na svijetu koja ne štiti svoje granice od ilegalnih migranata.”

To je politika Hrvatske, Europske komisije i svih članica Europske unije i na razini ministara unutarnjih poslova o tome se intenzivno razgovara, kazao je Božinović dodajući da su i investicije poput ove važne za sprečavanje ilegalnog prijelaza granica.

Ministar je kazao i da Hrvatski centar za razminiranje ulaže veliki napor na raščišćavanju miniranog prostora uz granice te da i tom pitanju pristupamo zajedno s EU iz čijih su fondova posljednjih godina za razminiravanje uložena znatna sredstva.

Nakon obilaska policijske zgrade u centru Cetingrada zapaljene su svijeće poginulim hrvatskim braniteljima, a uzvanici su obišli i pogon za proizvodnju peleta u Taborištu.

U 2017. godini od ukupno 202 osobe koje su nakon nezakonitog prelaska državne granice zatečene na području Policijske uprave karlovačke, najviše je bilo državljana Kosova, a potom Turske, Afganistana, Sirije, BiH, Albanije, Libije i Slovenije.

Komentiraj