Božinović: “Ne uvode se propusnice nego se brane putovanja van matične županije”

Nacionalni stožer civilne zaštite održat će konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti nove, restriktivnije mjere.

One bi vrijedile od 22. prosinca do 8. siječnja, a uvest će se propusnice za međužupanijska putovanja. Mjere će se odnositi i na okupljanja u domovima tijekom blagdana i misama u crkvama.

Tijek konferencije:

Zamjenica ministra zdravstva izvijestila je da je u posljednja 24 sata zabilježeno 3272 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21297. Među njima je 2918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminulo je 68 osoba.

Premiula je najmlađa osoba dosad, imala je 27 godina. Zamjenica ministra rekla je da je imala urinarnu infekciju i dodala da se sve okolnosti još utvrđuju.

“U odnosu na prošli tjedan u ovom imamo 14.349 novooboljelih, 20,44% manje novooboljelih. Što se tiče incidencije, sedamdnevna incidencija na sto tisuća stanovnika u RH je 591,1. Najvišu ima Međimurska županija, pa Zagrebačka, a najnižu ima Dubrovačko-neretvanska i istarska. U okviru 14-dnevne stope incidencije Hrvatska je na 25. mjestu, a višu imaju Luksemburg i Litva”, rekao je na konferenciji ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je: “U okviru dosadašnjih spoznaja oni koji su preboljeli zbog imuniteta se u narednim periodu vjerojatno neće razboljeti. No, zbog prisutnosti virusa mogu ga prenijeti i mogu zaraziti druge osobe. To je jako važno jer i oni koji su preboljeli mogu prenijeti bolest drugima”.

Dodao je da nas je virus osudio na zajedništvo i u kontekstu mjera moramo misliti jedni na druge. “Nošenje maski je od osnovne važnosti, kao i cjepivo. Da bismo postigli kolektivni imunitet, moramo o tome razgovarati jer cjepivom ne štitimo samo sebe nego i druge”, poručio je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je velika stvar govoriti o početku cijepljenja, ali to je proces koji će se protegnuti kroz cijelu sljedeću godinu.

“Moći ćemo odahnuti u sljedeći šest mjeseci ako budemo odgovorni. Zato smo donijeli nekoliko odluka kojima ćemo nastojati epidemiološki pokriti razdbolje od 21. 12. do 10. 1. 2021. Nastojimo i ovako poslati poruku koliko je važno u ovom rizičnom razdoblju primiriti stanovništvo, obeshrabriti druženja… Radi se o kombinaciji mjera”, rekao je.

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve”, rekao je.

Božinović je naglasio da građanima žele poručiti da se strpe kroz ovaj riskantni dio godine bez kontakata da bismo mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane.

“Ovo je vremenski ograničena odluka i ne produžuje se osim ako ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. 1. ćemo vidjeti rezulatte našeg ponašanja u vrijeme blagdana”, kazao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja Božinović je rekao da je namjera, u razgovoru s udrugama poslodavaca, da svojim djeatnicima omoguće godišnje odmore.

Što se tiče osoba koje su već uplatile hotelski smještaj ili kuću za odmor, Božinović je rekao: “Postoji niz opravdanih razloga za izdavanje propusnica. Tu spadaju i osobe koje skrbe o starijima, izvršavanje sudskih odluka na pravo provođenja vikenda s djecom, ali i rezervacija hotela i drugog smještaja do dana stupanja na snagu ove odluke. Oni koji su uplatili, mogu iskoristiti svoj plan.”

Članovi stožera objasnili su i mjere koje su vezane uz crkve. “HZJZ priprema poseban dokument za vjerske događaje. Z asvakog vjernika treba biti 7 m kvadratnih prostora i o tome mora biti obavijest na ulazu u crkvu. Apelirat ćemo na crkvu da osigura da vjernici prate provođenje propisanih mjera. Što se tiče prostora ispred crkve, vrijedi odredba o maksimalno 25 ljudi. Osim toga, sadržavat će i preporuke da se polnoćke i mise pomaknu ranije i završe do 22 sata, te da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak. Preporuča se odrediti klupe namijenjene vjernicima iz istog kućanstva i da od ulaza do olatara svaka druga klupa bude u upotrebi”, rekao je Capak.

Na pitanje zašto se ugostiteljskim objektima ne omogući takav tip rada, Capak je rekao: “Zato što je to nemoguće. Uporno komuniciramo da mjerama nastojimo smanjiti kontakte da ne zabranimo određene aktivnosti koje su potrebne iz gospodarskih i drugih razloga. Ova mjera je vezana iz poštivanje želja i potreba vjernika za duhovnim mirom i potrebom da se proslavi blagdan. Vjerska slavlja su dopuštena sa 25 osoba, ali za Badnjak i Božić smo dopustili da to bude uz minimalni epidemiološki rizik, ali da vjernici mogu proslaviti blagdan.”

Božinović je rekao da, kad govore o znanosti, o virusu je puno toga nepoznato. “Svi pokušavaju nekim mjerama postići ono što je utemeljeno, a to je smanjenje bliskih kontakata među ljudima. Objavljena je studija po kojoj 50% zaraza u ovo doba godine proizlaze iz obiteljskih druženja. Zato je mjera o kretanju namijenjena ne samo restrikciji nego i razumijevanju. Nadam se da ćemo osvijestiti da posjet starijih članova obitelji predstavlja velik rizik”, rekao je Božinović.

“Bit će dokaza i za ovu bolest, ali postoji cijela grana medicine koja se zove putnička medicina orijentirana na zarazne bolesti gdje imate tisuće pokazatelja i dokaza da se bolesti šire putovanjima, a osobito kapljične bolesti, to je jasno u medicini”, dodala je Markotić.

Na nju se nadovezao i Beroš: “Nadodao bih da simptomatski bolesnici nisu problem. No, znamo da je određeni dio inficiranih asimptomatski. Oni u neznanju odlaze kućama, obiteljima, druže se i tako im mogu prenijeti virus. Ova mjera i ideja je namijenjena prečavanju takvih situacija.”

Ministar zdravstva je odgovorio i na pitanje što s dodacima na plaću zdravstvenim radnicima. “Sve bolnice su dobile obavijest kako obračunati dodatak na plaću. Neke od njih su do tad već izvršile obračun plaća, ali svima će dodatak biti isplaćen, i za studeni i za prosinac. Točne informacije nemam”, rekao je.

Capak je govorio i o dolasku cjepiva u Hrvatsku: “Mi još nemamo nijedan dokument da precizno znamo količine. Prva simbolična isporuka će za sve zemlje EU biti 26. prosinca i tu ćemo količinu dobiti. Imamo obećanje Pfizera da će do kraja prvog mjeseca isporučiti kompletnu tranšu. Koja će to biti količna, saznat ćemo vjerojatno početkom sljedećeg tjedna.”

“Kad dobijemo cjepivo, cijepit će se odmah, redosljedom prema planu cijepljenja koji će uskoro Vlada usvojiti. Zdravstveni djelatnici, djelatnici i korisnici domova za starije su prioritet, a potom kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina”, dodao je.

O nabavi PCR i brzih antigenskih testova Capak je rekao: “Svaki laboratorij nabavlja PCR testove za sebe. Pokušali smo centralizirati nabavu, ali je to propalo. Mi naručujemo od firme koja pobijedi na javnom natječaju. Što se tiče brzih testova, zadnja tranša od cca 250 tisuća nabavile su državne robne rezerve prema svojim pravilima. Cijenu po kojoj su nabavljeni testovi ne znam. Čini mi se da je HZJZ onih prvi 15.000 kupio za 6 eura po testu za brze testove, a kod PCR-a cijene su različite. Imamo velike razlike. Testovi zatvorenog tipa su skuplji. Ulazni troškovi su oko 500 kn za takav test, dok su ti troškovi za brzi test oko 200 do 250 kuna”.

Do9dao je da testiraju domovi za starije. Još uvijek nemaju rezultate, ali kaže da je napravljeno oko tri tisuće testova.

“Jesu li mjere došle prekasno ili prerano, teško je reći, lako je biti general poslije bitke. Mnoge zemlje su uvele mjere i ranije pa nisu imali ovakvo poboljšanje kakvo mi imamo. Nadamo se da će sad trend biti silazan. Sad prvi put imamo pad od 20%. Trend pada se mora preliti i na broj preminulih, hospitalizirane itd, a to ne ide tako brzo”, rekao je Capak odgovarajući na pianje o trendu zaraze i mjerama.

Dodao je da su imali strategiju da prate situaciju i odlučuju. “Mnogi imaju taj semafor, ovisno o incidenciji. Mi to dnevno pratimo i svaki put kad smo imali značajno pogoršanje, uveli smo neke nove mjere. Je li to prerano ili prekasno, teško je reći. Nismo zadovoljni situacijom, ali nitko ne može biti siguran o vremenu uvođenja mjera”, rekao je.

O povjerenju u Stožer Božinović je rekao: “Brine nas situacija i kako naći najbolja rješenja jer mjere sigurno pomažu. No, između mjera ima razlike i svatko tko prati što se događa, vidi da ima zemalja kojima su mjere dosta pomogle, ima mjesta gdje nisu… Nitko nema recept. Treba izbjegavati bliske kontakte, obiteljska i privatna druženja, a na to se ne može drugačije utjecati nego apelom.”

Ovo su nove mjere:

Školski praznici

– učenici su na praznicima do 18. siječnja čime se smanjuje pokretljivost učenika i javni prijevoz

Godišnji odmori

“U srijedu se održao sastanak s predstavnicima gospodarstva. Naredna dva tjedna 23.12. – 8.1. da se omogući korištenje godišnjeg odmora s ciljem daljnjeg smanjenja zaraženih osoba. Upoznati su i predstavnici najvećih sindikalnih središnjica koji podržavaju ovu inicijativu”, rekao je Božinović.

Privatna okupljanja i svečanosti

– najviše 10 osoba

– najviše 2 različita kućanstva

Misna slavlja

– kad je moguće, putem radija, TV programa i na drugi način

– iznimno 24. i 25. 12. po posebnim preporukama HZJZ-a

Profesionalne i umjetničke izvedbe

– broj prisutnih osoba ograničen s obzirom na veličinu prostora

– najmanje 7 metara kvadratnih neto površine po osobi

Zabrana napuštanja županije

– zabranjuje se napuštanje županije u kojem osoba ima prebivalište ili boravište – ne odnosi se na osoblje nućno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinari, pacijenti, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje

– prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu

– propusnicu izdaju županijski stožeri

– ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

– zabrana traje do 8. siječnja

Komentiraj