Božinović: “Nakon 1. veljače je isto zima i hladno vrijeme, moramo o tome voditi računa”

Nacionalni stožer civilne zaštite održat će konferenciju za novinare na kojoj će objaviti nove podatke oko koornavirusa.

Tijek konferencije:

“U Hrvatskoj imamo 715 novih slučajeva. 4653 je aktivnih slučajeva. Ukupan broj pozitivnih je 223812. Testirano je milijun 107 tisuća. 326 je dan od početka epidemije. 1855 osoba je na bolničkom liječenju. Oporavljenih je 1239”, rečeno je na konferenciji za novinare. Preminule su 33 osobe.

“Prije tjedan dana imali smo 1098 pozitivnih. Ukupni broj u prvih pet dana ovog tjedna je 3819, to je 23 posto manje nego prvih pet dana prošlog tjedna. Incidencija je ispod 300 – 288.8 u zadnjih 14 dana. I dalje je situacija takva da je najmanja incidencija u Dubrovniku, a najveća u Međimurju. Hrvatska je na 7. mjestu u EU po sedmodnevnoj incidenciji”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

dio pozitivnih u testiranima je 16.4 posto. “U sustavu domova za starije je testirano antigenskim tstovima 13.157 djelatnika. 389 je bilo pozitivno. Ukupno je testirano 9491 korisnik u socijali, 1192 je bilo pozitivno”, dodao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o mjerama na granicama. “Hrvatski državljani u slučaju neodgodivih razloga mogu boraviti u susjednim trećim zemljama mogu boraviti do 12 sati. To su rijetke situacije, kad za osobe zaista nema drugog izbora”, rekao je Božinović i dodao da se odluka o putnicima koji dolaze s područja na posebnoj listi HZJZ-a odnosi na sve, i na njihove državljane i državljane svih država koji dolaze iz tih zemalja.

Potom je govorio o popuštanju mjera. “Tek smo donijeli odluku o produžetku mjera, traju do 31. siječnja. I dalje radimo kako smo radili od početka, pratimo situaciju u RH i zemljama oko RH. Sve ćemo javiti nekoliko dana prije nego što ove mjere isteknu. Ovo je zimsko vrijeme i sve što se radi, radi se kako bi postigli ono što se pokazalo kao efikasno, a to je prozračivanje prostora, maske u zatvorenom, distanca. Naše mjere su varijacija kako te osnovne stvari ukalkulirati u nekakvu odluku. Nije realno najaviti nešto danas i to mi nećemo napraviti”, kazao je Božinović.

Dodao je da nikad nisu zauzeli stav da će po određenom broju popisivati mjere. “Drugi su to radili pa su često to mijenjali. Virus se sporije širio u proljeće i ljeto, imamo predvidivost boljeg razvoja situacije, ali mi još nismo tu, mi smo još u siječnju. Nakon 1. veljače je isto zima i hladno vrijeme i o tome moramo voditi računa, da ne preopteretimo zdravstveni sustav”, istaknuo je Božinović.

Na novinarsko pitanje zašto je Hrvatska naručila najviše cjepiva od AstraZenece, Capak kaže: “Prvi ugovor koji je EU ponudila je bio ugovor s njima. Tada je bilo govora da će prvo cjepivo koje će se registrirati biti upravo to cjepivo. To je bio listopad. Nitko tada nije spominjao registraciju Pfizera. Vidjeli smo da je cijena povoljna i naručili smo količine koje su nam trebale za najrizičnije skupine”.

“Nama je pripalo 2.7 milijuna doza. AstraZeneca je pred registracijom. Predan je zahtjev. Datum registracije vjerojatno je 29.1.”, dodao je.

Članovi Stožera i Vlade cijepili su se s Pfizerovim cjepivom. “AstraZeneca ima oko 70 posto učinkovitosti. Kako ćete motivirati ljude da se cijepe?”, upitali su Capaka novinari. “Učinkovitost je 62 do 92 posto. učinkovitost raste s drugom dozom. Testiranje na 40.000 osoba, učinkovitost protiv teških oblika bolesti je 100 posto. Cjepivo štiti protiv teških oblika sto posto”, rekao je.

Na pitanje hoće li doći do pokretanja pojedinačnih sportova, Capak odgovara: “Situacija se analizira, ne možemo najaviti nikakvo popuštanje. Pojedini savezi su poslali upite i dopise, odgovaramo im i komuniciramo s Ministarstvom sporta, pratimo situaciju”. Dodao je da će nekoliko dana prije isteka odluke imati sastanke i procijeniti situaciju.

Capak je naglasio da nuspojava Moderninog cjepiva nema.

“Koliko se građana prijavilo za cijepljenje ne znam točno. Razlikuje se od liječnika do liječnika, kod nekih je vrlo malo, kod nekih trećina ili pola osiguranika. Interes raste, povećava se”, rekao je Capak i dodao da su oni imali deklariranih pet doza po bočici. “Kolege su nam javljali da su mogli navući i šest, sedam. Tražili smo objašnjenje, Pfizer je rekao da je to moguće. Kako je do toga došlo, pitajte Pfizer”, rekao je Capak.

Na novinarsko pitanje koliko je dosad napravljeno antigenskih testova, Capak kaže da mogu samo spekulirati koliko je ljudi koji nisu napravili PSCR test – ili su samo antigenski ili su asimptomatski prehodali bolest. “Broj ukupno preboljelih mogao bi biti dva do tri puta veći. Zagreb provodi brza antigenska testiranja, ali ne provjerava one koji su negativni. To je pavilo, HZJZ koristi brze testove samo da testira one sa simptomima. Kad se detektira pozitivan, njega se izolira, a kontakti idu u samoizolaciju”, rekao je Capak.

Otkrio je i da su u HZJZ-u napravili oko 500 testova na gripu, te nisu imali niti jedan slučaj. I Alemka Markotić navela je da u Zaraznoj nema slučajeva gripe.

Na pitanje je li se u Hrvatskoj pojavio novi soj, Alemka Markotić kaže: “Veliki broj je u Irskoj. Kod nas nije zabilježen nijedan novi soj. Trebat će vremena da se sve sekvencira. Vode se ozbiljni razgovori na razini EU-a, napravit će se platforma i krenut će sekvenciranje pozitivnih slučajeva. To je molekularna epidemiologija. S ovim virusom je situacija uvijek drugačija”.

Komentiraj