Božinović: “Mjere ostaju do 31. siječnja, razgovarat ćemo kako s nastavkom školske godine”

Nacionalni stožer civilne zaštite ima presicu. Očekuje se da će reći što će biti s mjerama koje traje do 10. siječnja. Pretpostavlja se da će ih produžiti.

Na početku konferencije komentirali su najnoviju epidemiološku sliku u Hrvatskoj.

O epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj

Preminulo je 38 osoba, 74,6 godina je prosjek, tri osobe su preminule u dobi od 58 godine njihova smrt je povezana s prisutnošću malignih bolesti.

Od 25. veljače 2020. do danas ukupno je zabilježeno 217.946 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 4304 preminule, ukupno se oporavilo 207.848 osoba, od toga 1538 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 18.277 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1.061.953 osobe, od toga 6742 u posljednja 24 sata. Što daje 16.29 posto postotak pozitivnih.

Cijepljeno je 24985 osoba, 71 posto od zaprimljenog cjepiva.

“Prije tjedan danas smo imali 1170 pozitivnih 5031 testirana, 25.12 1643 pozitivnih 6164 testiranih. 27.11 4080 novih slučajeva u jednom jenom danu smo imali. 351,8 je naša trenutna stopa incidencije u 14 dana. Na sredini smo EU. 27.11 2020 smo imali incidenciju 974 i bili smo na 26 mjestu na ljestvici zemalja EU od 27.

Udio pozitivnih testova pada. 20,7 prosječno u tjedan dana je udio pozitivnih testova u broju testiranih”, rekao je Capak.

Božinović o nastavku mjera

“Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Do 31. siječnja. Radi se o tri odluke.

Mi imamo pozitivne trendove. Kazali smo već još uvijek ne možeo podvući crti iza eventualnih posljedica povećanih okupljanja tijekom blagdana, ali posebno vezano za situaciju sa potresom.

Morali smo uzeti u obzir da činjenica da onaj dio koji smo dogovorili sa sindikatim, HUP-om i sl. a vezano je za poticaj da radnici koriste godišnji. Od ponedjeljka očekujemo povratak na radna mjesta, to će povećati mobilnost a to je jedan od faktora za širenje zaraze.

U sljedećm razdoblju razgovarat ćemo o tome što s nastavkom školske godine.”

Capak: Razgovarali smo o određenim popuptanjima, ali situacija se brzo mijenja

“Mi jesmo razgovarali o situacijama u kojima bi se neke od mjera popuštale, ali se situacija strahovito brzo mijenja i imali smo nekoliko nepredviđenih situacija, prije svega mislim na potres i pojavu novih virulentnijih sojeva, jako je teško držati se semafora. Ali treba reći da smo mi još uvijek iznad toga što smo odredili da bi razgovarali o tome što ćemo ukinuti a to je da 14 dana traje incidencija niža od 300, to bi trebao biti okidač za ukidanje nekih od ovih mjera, to nismo još dosegnuli.

Zelena situacija je negdje ispod 50 incidencija, većina europskih zemalja je daleko od toga pa i mi. A to je smjernica ECDC-a.”

Europa produžila epidemiološke mjere

“Njemačka je jučer zadržala svoje mjere, Slovenija ima strože mjere nego mi ima ogromne brojke, Češka strahovito raste, mnoge zemlje imaju velikih problrema s brojkama. ne smijemo zaboraviti da smo imali prije tri tjedna vrlo tešku situaciju s bolnicama, s premještanjem respiratora i takvu situaciju moramo spriječiti da nam se ubuduće dogodi”, naglasio je Capak.

Markotić o mutiranju virusa i bolničkom sustavu u Hrvatskoj

“Naravno moramo paziti na bolničke kapacitete koji tek sad malo olakšavaju. Tu su i mutanti iz Ujedinjenog kraljevstva i Južne Afrike, i vjerojatno ovaj veliki porast u VB je vjerojatno zbog toga, mutanti su gotovo 70 posto virulentniji. Jučer su razne zemlje rekle da se preporuča praćenje i sekvenciranje različitih uzoraka da vidimo što se događa u različitim zemljama. Malta je detektirala tri takve situacije, Finska 16 iz VB, jedan iz Južne Afrike, Švedska 17 iz VB; portugal 34, Belgija 4, Irska čak 147… Ako se sjećate ti prvi mutanti su dosta detektirani u Irskoj, ali tad se nije znalo.”

“Malta je detektirala tri takve situacije, Finska 16 iz VB, jedan iz Južne Afrike, Švedska 17 iz VB; portugal 34, Belgija 4, Irska čak 147… Ako se sjećate ti prvi mutanti su dosta detektirani u Irskoj, ali tad se nije znalo.

Zasad mutanti ne uzrokuju tešku klinički sliku, ali su veći brojevi i veća je mogućnost ako se brže širi da će pogoditi više ljudi s komorbiditetima pa i to može rezultatirati s visokom smrtnošću.”

Beroš o odlaganju infektivnog otpada u zagrebačkim covid bolnicama

“Svjesni smo problema, sazvao sam nkoliko sastanaka, jedan sljedeći je u utorak ili srijedu. Producira se poveća količina med otpada, čak preko 50 posto voumena nego ranije. To je otprilike 3 tona dnevno, oko 100 tona mjesečno.

Moramo sudjelovati u rješavanju tog problema iako je to u dimeni drugog ministarstva, ne nudi nam se pno rješenja. I druge zemlje su suočene s istim problemom. Ili ćemo naći mjesta na nekom drugom lokalitetu što je problem za sebe jer to nije dugotrajno rješenje ilispaljivanje tog otpada. Nažalost te spalionice u Hrvatskoj nema. Spominje se mogućnost spaljivanje otpada na jednoj lokaciji ali to nije laka i jedostavna odluka jer u ovom trenu nije sukladna zakonu. Do utorka ili srijede ćemo naći rješenje kojim ćemo omogućiti eliminiaciju tog otpada.”

O uvođenju brzih testova na području Sisačko-moslavačke županije

“Mi imamo zabilježen povećan broj slučaja korone u SMŽ. Naravno da to je posljedica potresa, radi se o domu za starije i hitnim službama koje su bile na licu mjesta. Danas je 60 novih slučajeva u SMŽ, mislim. Radi se sve da se spriječi veća zaraza. Teško je ocijeniti još u kojoj je mjeri veći broj novih zaraženih. Mi smo ogroman broj antigenskih testova uputili na teren i kontinuirani se oni rade na području SMŽ.”

O dinamici dolaska cijepiva u Hrvatskoj

“Mi kao mala zemlja i malo tržište bez pomoći EK ne bismo mogli dobiti toliko cjepiva jer i inače imamo problema s nabavom jer veliki igrači dobiju prije nas. Ili namponude cjepivo s kratkim rokom trajanja, mi dobijemo na 18 mjesec ili 12 mjeseci, a bogatije zemlje dobiju 3 godine… Tako da je za nas povoljno to što smo dobili prema broju stanovnika, i mislimo da smo dobili ravnomjerno. Neke zemlje su išle individualno pa je onda kod njih drugačije, pa su možda dobili više. Mi smo dio familije EU i trebamo solidarno s njima dijeliti, ja mislim da smo dobili sve raspodijelili, jedino ove početne doze su mogle biti malo veće… Npr. nama je Astra Zeneca obećaa veću količinu već u prosincu, ali njihovo još nije registrirano… Ako se registriraju, 1,7 milijuna od njih stiže već ovaj mjesec.

Mi smo tražili i naručili od Pfizera milijun doza, oni su to naknadno smanjili na 900 tisuća, nakon toga su nam ponudili dodatnih 300 tisuća mi smo naručili sve. Sad su u tijeku pregovori top up doze, mi ćemo dobiti od toga 305 tisuća doza. Kroz čitavu godinu ćemo dobiti 1,6 milijuna doza”, rekao je Capak.

Komentiraj